Seuraa tilannetta täältä!
Sotepalvelut tarvitsevat riittävät resurssit, jotta potilaat voivat saada parasta hoitoa jatkossakin. Työhyvinvointiin on pakko satsata, muuten työntekijät kuormittuvat ja pakenevat alalta.
Ammattiliitto Jyty on koonnut yhdessä yksityisen sosiaalipalvelualan ja terveyspalvelualan työehtosopimusten työryhmien kanssa työsuojelun tarkistus- ja muistilistat. Näiden listojen tarkoituksena ja tavoitteena on jakaa tietoa työsuojelusta työpaikoilla.
Jytyn uudistuneet ammattialaverkostot ovat aloittamassa kautensa. Kuuteen verkostoon valittiin useita jytyläisiä asiantuntijajäseniksi.
HUSin päätös leikata tukipalveluista vaarantaa moniammatillisen hoivaketjun ja viime kädessä potilasturvallisuuden, arvioi Ammattiliitto Jyty HUSin yhteistoimintaneuvottelujen lopputulosta.
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.
Jytyn ammattialatoiminta uudistuu, ja uusiin ammattialaverkostoihin haetaan nyt jytyläisiä kehittämisryhmien jäseniksi vuosiksi 2025–2028.
Hyvinvointialueet ja kunnat ovat ilmoittaneet kuluvana vuonna useista yt-neuvotteluista, joiden kohteiksi on ilmoitettu hallinnon ja tukipalvelujen tehtävät. Tällaisilla leikkauksilla ei välttämättä saavuteta oikeita säästöjä, vaan työt vain siirtyvät organisaation muille työntekijöille.
Keski-Suomen hyvinvointialue ilmoitti elokuussa uusista yt-neuvotteluista noin 400 henkilötyövuoden vähentämiseksi. Kovat henkilöstöön kohdistuvat leikkaukset tuntuvat mahdottomilta samaan aikaan, kun työssä jaksaminen on koetuksella ja alalla on valtava työvoimapula.
HUSin säästösuunnitelmia käsittelevässä kommenttijutussa ”Sairaaloissa ei ole tuhatta turhaa ihmistä” (Helsingin Sanomat 15.8.) toimittaja kirjoitti kuvitteellisesta tilanteesta, jossa oli valittava…
Maan hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata sote-alan järjestöjen valtionavustuksista 130 miljoonaa euroa porrastetusti vuoteen 2027 mennessä. Ammattiliitto Jytyn sote-ammattialaryhmän mielestä on hyvin lyhytnäköistä leikata sote-järjestöiltä, joiden toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Erityisen huolestuttavaa on sote-leikkausten vaikutusten kasaantuminen kaikkein heikommassa asemassa oleville.
Saavutettu neuvottelutulos koskee sote-alan palkkausjärjestelmää. Se tuo sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä, joiden avulla palkkausta pystytään kehittämään.
Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa mittavat säästötoimet nopealla aikataululla. Ammattiliitto Jytyn mielestä leikkaukset lisäävät henkilöstön kuormitusta sekä heikentävät hyvinvointipalvelujen laatua ja saatavuutta.
Hyvinvointialueiden sote-palvelut kärsivät yhä pahenevasta resurssi- ja henkilöstöpulasta, johon on löydettävä konkreettisia korjauksia mahdollisimman pian tai muuten vaarana on julkisten sote-palvelujen romahdus. Ongelma ei ole niinkään se, että sote-palveluihin ei kouluteta riittävästi työvoimaa, vaan se, että henkilöstö uupuu työtaakkansa alle ja vaihtaa alaa.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Julkisen alan unioni JAU ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry ovat päässeet sopuun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusoten palkkojen yhdenmukaistamisesta ja sen aikataulusta. Keusoten hallitus hyväksyi sovinnon tiistaina 29.8.2023.
Perjantai-iltana julkaistussa hallitusohjelmassa esitetään laajoja julkisen talouden leikkauksia ja yksityiskohtaisia työelämälainsäädännön muutoksia. Ammattiliitto Jytyn mielestä toimenpiteet heikentävät huomattavasti työntekijöiden työsuhdeturvaa, työttömyysturvaa ja työsuhteen ehtoja.
Ammattiliitto Jytyn liittohallitus hyväksyi yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelutuloksen. Tulos on nyt hyväksytty kaikkien sopimusosapuolten hallinnoissa. Palkankorotukset kertaerineen ylittävät kokonaisuudessaan niin sanotun yleisen linjan.