Työsuojeluvaltuutettu edustaa kaikkia työpaikan työntekijöitä työsuojelun yhteistoiminnassa. Ammattiliitto Jyty kouluttaa ja tukee työsuojeluvaltuutettuja tehtävissään.
Jytyläisen työsuojeluvaltuutetun toimikausi on 2022–2023, kirkon ja kunnan alalla 2022–2025.
Työntekijät valitsevat vaalilla työsuojeluvaltuutetun ja kaksi varavaltuutettua, jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää. Pienemmässäkin työpaikassa valinta voidaan tehdä. Valtuutettu voidaan valita sopuvaalilla, jos menettelystä ja valittavista henkilöistä ollaan yksimielisiä. Kaikkien työntekijöiden on voitava osallistua vaaliin, ja työnantaja ei saa vaikeuttaa vaalin järjestämistä.
Lue lisätietoja vaaleista.
Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus saada työnantajalta tietoja tehtävänsä hoitamista varten:
Työnantajan velvollisuus on mahdollistaa ja kustantaa kouluttautumisesi tehtävään. Työsuojelun peruskurssin (5 päivää) voit suorittaa esim. Työturvallisuuskeskuksen tai Aktiivi-Instituutin järjestämällä kurssilla. Jytyn koulutusohjelmassa on 4-päiväinen peruskurssi, josta lisätietoja koulutuskalenterista. Työsuojelun jatkokursseja on tarjolla em. toimijoilla, ja Jytykin tarjoaa vuosittain laajempaa työsuojelukonsultin tutkintoa (Aktiivi-Instituutti). Kouluttautuminen tapahtuu työaikana. Koulutuksesta ei saa aiheutua kustannuksia eikä ansion menetystä.
Työsuojeluvaltuutetulla on samanlainen irtisanomissuoja kuin luottamusmiehellä. Työsuojeluvaltuutettu voidaan irtisanoa työn vähenemisen, saneerausmenettelyn tai konkurssin perusteella ainoastaan, jos hänen työnsä päättyy kokonaan eikä hänelle voida tarjota hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai muutoin sopivaa työtä tai kouluttaa häntä muihin tehtäviin. Henkilöön liittyvistä syistä työsuojeluvaltuutetun saa irtisanoa vain, jos hänen edustamiensa työntekijöiden enemmistö antaa siihen suostumuksensa.
Lähde: Työsuojeluhallinto
Kiinnostaako sinua toimia työsuojeluvaltuutettuna? Tarkkaile työpaikallasi työsuojeluvaalien tilannetta sekä ota yhteys työnantajaasi!