Usein kysyttyä työsuhteessa
Työelämässä tulee vastaan monenlaisia kiemuroita ja kysymyksiä. Usein kysytyt kysymykset vastauksineen on koottu tälle sivustolle.
Mitä hakusaarto tarkoittaa?
Hakusaarto tarkoittaa, että saarron ollessa voimassa Jytyn jäsenten ei tule hakeutua töihin hakusaarron kohteena olevien työnantajien palvelukseen tai solmia uusia työsopimuksia kyseisten työnantajien kanssa.
Kertapalkkiot kunnissa ja hyvinvointialueilla
Kunta- ja hyvinvointialueille on sovittu 467 euron kertapalkkio, joka maksetaan kesäkuussa 2023. Kaikki kertapalkkioihin liittyvät kysymykset on koottu tälle sivulle.
Ohjeet toisen liiton työtaisteluun
Ammattiliitto Jytyn jäsenet eivät tee toisen ammattiliiton työtaistelun piiriin kuuluvien jäsenten töitä. Jytyläiset menevät normaalisti töihin ja tekevät ainoastaan omat työnsä ja työtehtävänsä.
Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen
Ammattiliitto Jyty maksaa liiton toimeenpanemaan lakkoon osallistuville jäsenilleen lakkoavustusta, jonka määrä perustuu Jytyn liittohallituksen päätökseen. Jytyn jäsenet saavat tapauskohtaisesti lakkoavustusta myös muiden liittojen työtaisteluun osallistumisesta. Näistä tiedotetaan erikseen Jytyn nettisivuilla.
Onko ylitöihin pakko jäädä?
Viime aikoina töissä on ollut kova kiire ja työnantaja on puhunut, että työntekijöiden on pakko jäädä ylitöihin. Onko työntekijän pakko jäädä ylitöihin, jos työnantaja niin haluaa?
Maksetaanko perhevapaan ajalta palkkaa?
Olen jäämässä perhevapaalle. Maksaako kunta äitiysvapaan ajalta minulle palkkaa?
Milloin äitiyslomasta pitää ilmoittaa työnantajalle?
Olen jäämässä äitiysvapaalle. Milloin minun pitää ilmoittaa siitä työnantajalle?
Pitääkö irtisanomisajalla tehdä töitä?
Minut on irtisanottu tuotannollisella ja taloudellisella syyllä. Irtisanomisaikani on kuusi kuukautta. Onko minun oltava töissä irtisanomisajalla?
Mitä tarkoittaa kuulemistilaisuus?
Minut on kutsuttu työsuhteeni päättymistä koskevaan kuulemistilaisuuteen. Mitä minun pitää ottaa huomioon ja mitä kuulemistilaisuus tarkoittaa?
Voiko työnantaja jatkuvasti muuttaa työvuoroja?
Olen yksityisessä päiväkodissa töissä. Meidän työpaikalla on tullut tavaksi, että työnantaja muuttaa työvuoroja jatkuvasti. Voiko työnantaja tehdä näin?
Pitääkö virheellisesti liikaa maksettu palkka palauttaa?
Työnantaja on maksanut minulle virheellisesti liikaa lomarahaa. Tämä on ollut selkeä inhimillinen virhe työnantajan palkanlaskijalta. Pitääkö liikaa maksettu palkka maksaa takaisin? Entä millä aikataululla se maksetaan?
Pitääkö vapaa-ajalla vastata työpuheluihin ja -sähköposteihin?
Esihenkilö edellyttää meidän olevan tavoitettavissa iltaisin ja jopa viikonloppuisin. Työnantaja odottaa meidän vastaavan puheluihin sekä sähköposteihin iltaisin. Tarvitseeko minun vastata puheluihin ja sähköposteihin vapaa-ajallani?
Mikä on työntekijän asema liikkeenluovutuksessa?
Työnantaja on kertonut meille, että siirrymme liikkeenluovutuksella uudelle työnantajalle. Tarvitseeko meidän ottaa jotain huomioon liikkeenluovutuksen yhteydessä?
Mitä on otettava huomioon jos tehtävänkuva muuttuu olennaisesti?
Työskentelen kunnassa taloushallintoon liittyvissä tehtävissä. Nyt minun tehtäväni ovat muuttumassa tehtävien uudelleenjärjestelyn takia. Mielestäni tämä muuttaa minun tehtäviäni olennaisella tavalla. Mitä minun pitää ottaa huomioon?
Missä ajassa palkkasaatavat vanhenevat?
Olemme työnantajan kanssa huomanneet, että tuntipalkassani on virhe. Minulle on virheellisesti maksettu liian pientä tuntipalkkaa koko työsuhteeni ajan. Työnantaja on virheestä samaa mieltä, mutta olemme eri mieltä palkan vanhenemisesta. Miten tuntipalkka vanhenee vai vanheneeko se lainkaan?
Voiko työantaja määrätä pelkästään iltavuoroja?
Voiko työnantaja laittaa työvuorolistaan minulle pelkästään iltavuoroja?