STTK: Velan taittaminen on hallituksen haavemaa, nyt tarvitaan verotuksen keinoja

Valtiovarainministeriö on julkistanut tuoreimman talousennusteensa. Sen mukaan Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet kuluneen syksyn aikana ja huono kehitys jatkuu ensi vuonna kasvuennusteen ollessa vain vaimeaa. Vastaavaan arvioon on päätynyt aiemmin tänään Suomen Pankki.

STTK korostaa, että nyt on maan hallituksen otettava talouden suunnittelussa verotus käyttöön.

– Hallitusohjelmassa talouden tasapainottaminen on haluttu hoitaa leikkaamalla, ja erityisesti yhteiskunnan heikompiosaisilta. Näissä oloissa nämä talouden sopeuttamiskeinot ovat paitsi tehottomia, myös epäoikeudenmukaisia. Tarvitaan muuta, pääekonomisti Patrizio Lainà korostaa.

Hallitus sallii verojen keventyvän jopa enemmän kuin mitä leikataan. Se merkitsee suurituloisten tukemista pieni- ja keskituloisten kustannuksella. Julkinen talous ei näin toimien vahvistu, mutta hyvinvointivaltio murenee.

– Näin ei voida jatkaa. Suomella ei voi enää olla varaa veroasteen keventämiseen.

Tämän hallituksen lupaus oli taittaa velanotto, mutta Suomi velkaantuu edelleen.

– Velkaantumisen taittaminen näillä ennusteluvuilla näyttää hallituksen haavemaalta. Myönteistä talousennusteissa on se, että inflaatio laskee nyt nopeasti. Se voi kohentaa palkansaajien ostovoimaa jonkun verran, Lainà toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja noin puoli miljoonaa jäsentä. Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

Asiasanat: