Neuvotellen, ei repien

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima STOP nyt! -mielenosoituksessa Helsingin Senaatintorilla 1.2.2024. Kuva: Matti Matikainen

Olemme Jytyssä aina uskoneet dialogin voimaan. Haluamme rakentaa, ei hajottaa. Siksi olemme käyttäneet lakkoja vaikuttamiskeinona hyvin harvoin, niin myös nyt. Emme silti epäröi ilmoittaa työtaisteluista, kun näemme ne välttämättömiksi.

Vaikka ymmärrän hyvin syyt, joiden takia osa liitoista on lakkoihin päätynyt, pyrimme Jytyssä vielä hakemaan kriisiytyneeseen työmarkkinatilanteeseen ratkaisua neuvotteluteitse. Tämä kuitenkin edellyttää, että myös Suomen hallitus kuulee viestimme.

Neuvottelut uudesta työmarkkinamallista on aloitettava välittömästi. Suunniteltu lakikirjaus ei palvele ketään – ei työnantajia, ei työntekijöitä, ei suomalaista yhteiskuntaa. Sen sijaan se pitkittää työrauhahäiriöitä ja vaikeuttaa merkittävästi samapalkkaisuuden toteutumista Suomessa, tasa-arvon mallimaassa.

Viime perjantaina pääministeri Orpo antoi valtiosihteeri Mika Nykäselle toimeksiannon selvittää työmarkkinamallikeskusteluissa mukana olleiden liittojen näkemyksiä neuvotteluiden aloittamisen mahdollisuudesta. Tapaan itse valtiosihteeri Nykäsen ensi viikolla, 20.3. Toivon todella, että tapaamisten seurauksena neuvottelut käynnistyvät.

Nykyisellä tiellä emme voi jatkaa. Pitkään jatkunut työmarkkinoiden epävarmuus syö kansantaloutta sekä ihmisten luottamusta tulevaisuuteen ja suomalaiseen järjestelmään. Hajottamalla ei rakenneta mitään kestävää. Tilanne on kohtuuton erityisesti suomalaisten palkansaajien, eniten naisvaltaisten ja usein matalapalkkaisten alojen näkökulmasta.

Jotkut ovat tulkinneet työtaistelutoimia ja ammattiliittojen viestejä valtataisteluksi. Siitä ei ole kyse. Meidän tehtävämme on puolustaa työntekijöitä. Ammattiyhdistysliike on yhdessä rintamassa vaatinut hallitusta perääntymään historiallisen suurista palkansaajan asemaa heikentävistä toimista ja hakemaan tasapainoista ratkaisua tilanteeseen.

Me Jytyssä kohdistamme nyt viestimme suoraan pääministeri Orpolle. Hänen vastuullaan on viime kädessä hallitusohjelman läpivienti. Ohjelman, jota hallitus on puolustanut viimeiseen asti. Kysyn: millä hinnalla? Hajota ja hallitse -mentaliteetti ei ole ollut pitkään aikaan suomalaisen työelämän johtamistyylinä. Haluan uskoa, että tämä ymmärretään hallituksessakin. Väkisin runnomalla ei Suomeen saada työmarkkinamallia, ratkaisun on löydyttävä yhdessä sopien.

Rakentavan ratkaisun tueksi toimitamme pääministerille jäseniltämme saamamme lähes 400 viestiä, jotka kertovat, mitä mieltä jytyläiset ovat hallituksen toimista. Poimin tähän niistä muutaman:

”Matalapalkkaisten etujen leikkaaminen ei tätä maata pelasta.”
”Näyttäkää nyt Suomen kansalle, että olette Suomen yhteisellä asialla.”
”Toivoisin suhteellisuudentajua heikennyksiin, jotta me tavalliset ihmiset pärjäämme edes jotenkin tässä elämässä.”

Kiitos jytyläinen, kun olet mukana rintamassamme. Liittoon kuulumalla ja yhdessä vaikuttamalla voimme jatkossakin rakentaa kestävää työelämää ja Suomea. Jos et vielä ole liiton jäsen, nyt on hyvä aika järjestäytyä.

Asiasanat: