JUKO, JHL ja Jyty jättivät Oulua ja Turkua koskevan lakkovaroituksen – kyseessä jo kolmas lakkovaroitus kunta-alan sopimusneuvotteluissa

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat jättäneet Oulun ja Turun kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle ja valtakunnansovittelijalle.

Kaksipäiväisen lakon Oulussa ja Turussa on määrä alkaa keskiviikkona 6. huhtikuuta klo 00.01 ja päättyä torstaina 7. huhtikuuta klo 23.59. Lakkoon ryhdytään, jos osapuolet eivät ole päässeet sopuun ennen tätä.

Työntekijäjärjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja, jotta neuvottelutulokseen päästäisiin. Työriidan sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan johdolla.

Lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisten (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta.  

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Tämä on jo kolmas JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittama kaksipäiväinen lakkovaroitus kunta-alan sopimusneuvotteluissa. Ensimmäinen lakkovaroitus koski lakkoa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.–24. maaliskuuta. Toinen lakkovaroitus koski puolestaan lakkoa Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn tähän mennessä jättämien lakkovaroitusten piirissä on noin 40 000–50 000 kunta-alan palkansaajaa.

Viime viikolla käynnissä oli myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto 7.–13. maaliskuuta. Seuraava ylityö- ja vuoronvaihtokielto on julistettu ensi viikolle 21.–27.3.2022.

– Viimeistään nyt lienee työnantajalle tullut selväksi, että kunta-alan työntekijät ovat tosissaan ja kyllästyneet odottamaan heidän työnsä merkityksen näkymistä palkassa. Juhlapuheet ja sanallinen kannustus ei enää riitä, summaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

– Kunnollisten palkankorotusten ja palkkaohjelman aika on kunta-alalla nyt. Kunta-alan työntekijät ovat pelastaneet Suomea kymmenen vuotta raamisopimuksella, työllisyys- ja kasvusopimuksilla sekä kikyllä. Sitten tuli korona ja nyt Ukraina. Lisäksi korkea inflaatio syö ostovoimaa. Kunta-alan työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet eivätkä jaksa enää odottaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa.

– Kunta-alan työntekijät tuottavat meille kaikille arvokkaita palveluita, joiden toimivuus kriisiaikana on erityisen tärkeää. Arvostusta ei mitata yksin rahalla, mutta myös kunta-alan työntekijöille on turvattava riittävä ansiotaso. Siihen tarvitsemme palkkaohjelman, vaatii Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Lisätiedot ja kommentit medialle:

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO

Hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), 0500 652 872

Julkisen alan unioni JAU

Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, 050 591 2341

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Asiasanat: