Jäsentiedote yksityisen opetusalan lakosta 17 yksityiskoulussa Helsingissä ja Tampereella

​Ammattiliitto Jytyn julistama yksityisen opetusalan lakko 15 helsinkiläisessä ja 2 tamperelaisessa yksityiskoulussa alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko kestää Helsingissä 8 päivää 3.–10.5. ja Tampereella 7 päivää 3.–9.5. Yksityisen opetusalan lakon ovat julistaneet yhteisesti Ammattiliitto Jyty, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Lakko 3.–10.5.2022 koskee seuraavia Helsingissä toimivia kouluja: Apollon yhteiskoulu, Helsingin Englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu.

Lakko 3.–9.5.2022 koskee kahta yksityiskoulua Tampereella: Kalevan lukio ja Tampereen yhteiskoulu.

Lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät.

Yksityinen opetusala edelleen sopimuksettomassa tilassa

Ammattiliitto Jyty hyväksyi sovittelija Jukka Ahtelan perjantaina 29. huhtikuuta antaman sovintoesityksen, jota ei kuitenkaan hyväksynyt kaikki sopijajärjestöt, joten yksityinen opetusala on edelleen sopimuksettomassa tilassa. Tämän takia lakko alkaa tiistaina 3. toukokuuta 17 yksityisessä oppilaitoksessa Helsingissä ja Tampereella.

Usein kysyttyä lakosta

Lakolla tarkoitetaan työntekijöiden pidättäytymistä kokonaan lakon alaisesta työstä. Lakkoa käytetään painostuskeinona tilanteessa, jossa sopua ja yhteisymmärrystä työnantajaosapuolen kanssa ei muuten löydy, eikä asioiden eteenpäin vieminen onnistu enää pelkästään neuvottelemalla. Lakossa on tärkeää, että työtaistelutoimenpiteet ja painostuskeinot kohdistetaan mahdollisimman tehokkaasti työnantajaan.

Lakkoavustuksen hakeminen

Ammattiliitto Jyty maksaa yksityisen opetusalan lakkoihin Helsingissä 3.–10.5.2022 ja Tampereella 3.–9.5.2022 osallistuville lakkoavustusta 160 euroa jokaiselta lakkopäivältä, myös viikonlopun ajalta. Lakkoavustusta voi hakea lakon jälkeen 11.5.–17.6.2022 Lakkoavustusta haetaan sähköisesti osoitteessa jyty.lakkoavustus.fi/hakemus. Lue tarkemmat lakkoavustuksen hakuohjeet alla näkyvästä linkistä.

Lakkoneuvonnan yhteystiedot

Lakkoneuvontaa yksityisen opetusalan lakosta antavat Jytyn Helsingin ja Tampereen toimipisteiden alueasiamiehet.

Helsinki
– Alueasiamies Sini Felipe, puh. 040 663 4220

Tampere
– Alueasiamies Jani Loponen, puh. 050 589 9362

Jyty tavoittelee matalapalkka-aloihin kohdistuvaa palkkaohjelmaa

Ammattiliitto Jyty tavoittelee reiluja palkankorotuksia sekä monivuotista, matalapalkka-aloihin kohdistuvaa palkkaohjelmaa. Jytylle on tärkeää, että kaikkien ammattialojen työntekijät saavat palkankorotukset
yleiskorotuksina. Matalimpiin palkkoihin halutaan suurempia korotuksia myös ns. sekalinjaisella ratkaisulla, jolloin korotukset maksetaan alemmissa palkoissa euromääräisenä tiettyyn rajaan asti ja vasta ylemmissä palkoissa prosentuaalisena. Lisäksi Jyty hakee neuvotteluissa selkeitä korjauksia mm. työaikoihin ja etätyön mahdollisuuksiin. Myös henkilöstön edustajien asemaa on parannettava nyt, kun kuntasektori on muutosten kourissa ja uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Perhevapaauudistus vaikuttaa myös työehtosopimuksen määräyksiin.

Lakko-oikeus on perustuslaillinen oikeus

Lakko-oikeus on perustuslaillinen oikeus ja sopimuksettomassa tilassa ei ole työrauhavelvoitetta. Työntekijän osallistuessa ammattiliiton järjestämään työtaisteluun, työnantaja ei saa kohdistaa häneen minkäänlaisia painostustoimia, syrjintää tai kielteisiä seuraamuksia. Esimerkiksi kyselyt ammattiliiton jäsenyydestä ovat laissa kiellettyjä yrityksiä murtaa lakko. Liitto on aina vastuussa lakkopäätöksestä, ei yksittäinen jäsen.

Työntekijällä ei ole velvollisuutta kertoa lakkoon osallistumisesta

Lakkoon osallistuminen ja ammattiliiton jäsenyys ovat työntekijän henkilökohtaisia asioita, joita työnantaja ei saa suoraan tai välillisesti selvittää etukäteen. Kyselyihin ei tarvitse vastata, eikä työntekijällä ole velvollisuutta ilmoittaa, aikooko hän osallistua lakkoon. Vastaamatta jättämisestä ei saa seurata mitään kielteisiä, syrjiviä tai muutoin epäedullisia seuraamuksia. Mikäli työnantajasi painostaa sinua kertomaan, aiotko osallistua lakkoon tai kuuluutko ammattiliittoon, ole yhteydessä omaan luottamusmieheesi ja aluetoimistoon.

Tarkista yhteystietosi ja työpaikkatietosi Jässärissä

1) Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi Jässärissä, jonne linkki ja kirjautumisohjeet löytyvät Jytyn nettisivuilta.
2) Tarkista ja tarvittaessa korjaa työpaikka-, työsuhde- ja sopimusalatietosi
Jässärissä. Oikeat ja ajantasaiset työsuhdetiedot ovat oleellisen tärkeitä, jotta tiedetään, keitä kaikkia työtaistelu koskee. Myöskään lakkoavustusta ei voi hakea, mikäli työpaikkatietosi ovat väärin liiton jäsenrekisterissä.

Seuraa sopimusneuvotteluja ja työtaistelutoimia

Asiasanat: