Jyty-vaalit 2024

Nyt on sinun aikasi vaikuttaa oman ammattiliittosi päätöksentekoon liittovaltuustovaaleissa – käytäthän mahdollisuuden joko asettumalla itse ehdolle tai äänestämällä. Jyty-vaalit järjestetään syksyllä 1.–14.10. Ehdolleasettumisaika alkaa 31.5.

Valtuustoon valitaan neljäksi vuodeksi 37 jäsentä neljästä eri vaalipiiristä. Vaalipiirien paikkajako on seuraavanlainen:

 • Pohjois-Suomen alue: 7 paikkaa
 • Itä-Suomen alue: 10 paikkaa
 • Etelä-Suomen alue: 10 paikkaa
 • Länsi-Suomen alue: 10 paikkaa

Kaikilla jytyläisillä on mahdollisuus asettua ehdolle. Juuri sinun näkemyksesi on tärkeä, joten tule vaikuttamaan tulevaisuuden työelämään!

Aikataulu

 • 31.5. Ehdolleasettumisaika alkaa klo 12
 • 1.6. mennessä liittyneet Jytyn jäsenet ovat vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja
 • 13.9. Ehdolleasettumisaika päättyy klo 12
 • 16.9. Liittohallitus vahvistaa ehdokaslistan
 • 1.10. Sähköinen äänestys alkaa klo 8
 • 14.10. Sähköinen äänestys päättyy klo 20
 • 15.10. Vaalituloksen vahvistaminen ja julkistaminen

Ehdolle asettuminen

Ehdokkaaksi voi asettua Jytyn työvoimajäsen, jonka jäsenmaksut ovat kunnossa. Työvoimajäsenellä tarkoitetaan kaikkia paitsi eläkkeellä olevia jäseniä.

Ehdokkaan asettaa joko oma yhdistys (hallituksen tai jäsenistön kokous) tai kymmenestä (10) oman vaalipiirin jytyläisestä työvoimajäsenestä koostuva kannattajien joukko.

Jos siis haluat ehdokkaaksi Jyty-vaaleihin, voit kysyä yhdistystäsi esittämään sinua tai pyytää kymmentä jytyläistä tuttuasi tekemään esityksen. Jäsenyhdistys kuuluu siihen vaalipiiriin, jonka alueella sillä on kotipaikkansa. Valtakunnallisten yhdistysten osalta valtuustovaaleissa henkilöjäsenen sijoittuminen vaalipiiriin perustuu jäsenrekisteriin merkittyyn kotiosoitteeseen.

Ehdolle asettuminen alkaa 31.5.2024 klo 12 ja päättyy 13.9.2024 klo 12. Ehdolle asettuminen tapahtuu ohessa näkyvällä ehdokaslomakkeella. Lomake aukeaa hakuajan alkaessa. Jytyn liittohallitus vahvistaa lopullisen ehdokaslistan 16.9.2024.

Kiinnostaako ehdokkuus Jyty-vaaleissa?

 1. TUTUSTU Jytyn ohjeisiin ehdokkuudesta.
 2. ILMOITA kiinnostuksestasi yhdistyksellesi.
 3. JOS jostakin syystä yhdistys ei aseta sinua ehdolle, älä huoli – ehdolle voit asettua myös keräämällä itsellesi omasta vaalipiiristäsi 10 jytyläisen kannattajajoukkueen.
 4. ODOTA, että Jytyn hallitus hyväksyy ehdokaslistan. Tämän jälkeen saat täytettäväksesi ehdokkaan tietolomakkeen. Lomakkeen avulla teemme ehdokasgallerian ja saamme ehdokkaiden osaamisen näkyväksi.
 5. ILOITSE ehdokkuudesta! Kiitä itseäsi, että mahdollistat ehdokkuudellasi demokratian ja yhteisen liittomme kehittymisen.
 6. KERRO työkavereillesi ehdokkuudestasi ja huolehdi, että hekin äänestävät. Kerro ehdokkuudesta myös muille tutuillesi ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tee jytyläisyys näkyväksi.
 7. MUISTA itsekin äänestää!
 8. ILOITSE läpimenosta tai ehdokkuuden tuomasta kokemuksesta, jos kävikin niin, ettet päässyt läpi. On tärkeää, että olit ehdolla. Kiitos siitä.

Äänestäminen

Äänestäminen Jyty-vaaleissa tapahtuu helposti internetselaipohjaisessa vaalijärjestelmässä tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Äänestysaika alkaa 1.10.2024 klo 08.00 ja päättyy 14.10.2024 klo 20.00. Äänestysaika on kaksi viikkoa.

Vaalijärjestelmä on rakennettu siten, että vaalisalaisuus säilyy. Kukaan ei pysty selvittämään, ketä kukin on äänestänyt. Vaalijärjestelmään tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Jäsenyyden on oltava voimassa, jotta voi kirjautua järjestelmään ja suorittaa äänestyksen.

Jokaisella jäsenellä on käytössään yksi ääni, ja äänestää voi vain oman vaalipiirin vaalissa. Jyty-vaalit käydään enemmistövaalina, eli vaalipiirissä eniten ääniä saaneet tulevat valituksi liittovaltuutetuiksi (niin moni kuin paikkoja on vaalipiirissä). Vaalipiireittäin valitaan myös yleisvarajäsenet. Yleisvarajäseniksi valitaan samasta vaalipiiristä seuraavaksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat äänimäärän mukaisessa järjestyksessä. Yleisvarajäseniä valitaan puolet siitä määrästä, mikä vaalipiirissa valitaan varsinaisia valtuutettuja.

Äänioikeus ja vaalikelpoisuus Jyty-vaaleissa määräytyy 1.6.2024 jäsenmäärätilanteen mukaan. Kyseisenä päivänä Jytyn työvoimajäsenenä olevat ja jäsenvelvoitteensa suorittaneet saavat äänioikeuden vaaleissa.

Vaalitulos

Sähköisen äänestyksen päätyttyä vaalituloksen vahvistaa liittohallitus kokouksessaan 15.10.2024. Vaalista laaditaan liittohallituksen pöytäkirja, josta käy ilmi menettely, äänten laskenta ja tulos sekä tehdyt valinnat. Vaalien tuloksesta tiedotetaan kokouksen jälkeen.

Ehdokasgalleria

Tälle vaalisivustolle lisätään ehdokasgalleria, josta äänestäjät voivat vertailla Jyty-vaalien ehdokkaita.

Jokaiselle vaalien ehdokkaalle toimitetaan ohjeet ehdokasgallerian tietojen ja valokuvan toimittamisesta, kunhan virallinen ehdokaslista on hyväksytty 16.9.2024. Ehdokasgalleria avataan noin viikkoa ennen äänestysajan alkamista.

Viestintä

Seuraa Jytyn viestintää! Tietoa vaaleista löydät tältä vaalisivustolta, uutiskirjeistä, Jyty-lehdestä ja sosiaalisesta mediasta.

Lisätietoja