Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10.2021, jolloin rokotuskattavuuden arvellaan olevan lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta. Etätyösuosituksen päättyminen ei tarkoita kuitenkaan paluuta vanhaan, vaan erilaiset hybridimallit mahdollistavat etä- ja läsnätyön yhdistämisen. Tällöin työpaikoilla on syytä sopia etätyön käytännöistä yhteistyössä henkilöstön kanssa.
Syksyn kuluessa työpaikkojen ovet käyvät tiheämpään kuin viimeisen reilun puolentoista vuoden aikana. Vaikka etätyöläisten lukumäärä tulee putoamaan koronapandemian hellittäessä, on käytännön ”etätyökokeilu” saanut aikaan ison murroksen työntekemisen muodoissa. Etätyö on tullut jäädäkseen niillekin aloille, joissa sitä aiemmin ei juuri ollut käytössä.
Tilastokeskuksen mukaan työntekijöiden määrä lähes kaksinkertaistui vuonna 2020, jolloin neljäsosa kaikista työllisistä (n. 650 000) ilmoitti tehneensä säännöllistä etätyötä. On kuitenkin muistettava, että työllisen työvoiman määrä on kaikkiaan n. 2,6 miljoonaa, joista suurin osa tekee sellaista työtä, jota ei voi tehdä etänä.
Pandemia ei ole ohi. Työnantajalla on työnjohto-oikeutensa perusteella oikeus päättää työntekopaikasta, sen rajoissa, mitä työsopimuksessa on sovittu. Työpaikoille tulee kuitenkin voida palata turvallisesti, eli työnantajan tulee tarjota riittävät ja turvalliset työtilat työn tekemiseen. Työterveyslaitos suosittaa riskikartoituksen tekemistä. Tästä lisää Jyty-lehden artikkelissa: Saisiko olla läsnä-, etä- vai hybriditöitä?
Monilla työnantajilla on jo korona-aikana alettu työstää etätyömalleja ja -sopimuksia. Nyt etätyösuosituksen päättyessä sopiminen varmasti lisääntyy. Jos etätyö on muodostumassa työpaikalla pysyväksi työnteon muodoksi, on työntekijöiden etu ja turva, että etätyön ehdoista ja käytännöistä sovitaan kirjallisesti. Työyhteisössä yhdessä työstetyt, kaikille selkeät sopimusehdot ja käytännöt vähentävät epäselvyyksiä ja erimielisyyksiä. Jytyn luottamusmiehet ovat keskeisessä roolissa työpaikkojen etätyösopimuksia sorvattaessa.
Työelämän lainsäädäntö ei tunne vielä etätyön käsitettä. Työsopimuslaki, työaikalaki ja työturvallisuuslaki ovat kuitenkin lainsäädännöllisenä perustana myös etätyöskentelyssä. Ainakin näistä työnteon peruskysymyksistä on syytä sopia:
Etätyön ehdoista ja käytännöistä sovittaessa on erityisen tärkeää, että työnantaja huolehtii esihenkilöiden riittävästä ohjeistuksesta ja perehdytyksestä etätyösopimusten tekemiseen. Työntekijöitä tulee kohdella tasavertaisesti. Kaikkiin tehtäviin etätyö ei sovi, ja työyhteisössä saatetaan kokea, että etätyö on vain joidenkin etuoikeus. Etätyön pelisäännöt kannattaa siksi avoimesti keskustella selviksi työyhteisöissä.
Ammattiliitto Jytyssä valmistellaan kattavampaa etätyöohjeistusta, joten seuraa viestintäämme syksyn aikana. Turvallista, tuottavaa ja työnilon sävyttämää etätyön uutta aikaa juuri Sinulle!