Karanteeni ei vähennä ansioita – Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa

Päivitetty 11.3.2021. Koronavirustilanne jatkuu Suomessa yhä pahana ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi ihmisiä on asetettu karanteeniin. Työterveyslaitoksen sivuilta löydät kattavat ohjeet koronavirustartunnan ehkäisyyn. Jos sinut määrätään tartuntatautilain perusteella karanteeniin (kotiin tai terveydenhuollon toimipisteeseen), sinulla on oikeus saada täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä.

Karanteeni tai muussa turvaamistilanteessa Kela maksaa sinulle tartuntatautipäivärahaa tai työnantajasi maksaa sinulle palkkaa. Tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin. 

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Tartuntatautipäiväraha myönnetään koko työstäpoissaolopäätöksen ajalle ilman enimmäisaikaa.

Jos olet työtön tai opiskelija tai hoidat omaa taloutta, et voi saada tartuntatautipäivärahaa, koska sinulle ei aiheudu ansionmenetystä. Jos hoitava lääkärisi kuitenkin toteaa sinut myös työkyvyttömäksi tartuntataudin vuoksi, voit hakea sairauspäivärahaa. Osa-aikaisen työskentelyn osalta voit kuitenkin olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.

Tarkista oma työehtosopimuksesi, mitä siinä on sovittu karanteenista ja muista turvaamistilanteista. 

Lue myös: THL: Koronavirus COVID-19

Asiasanat: