STTK:n hallituksen mielestä työllisyysasteen nosto on välttämätöntä ja pidemmällä aikavälillä on tavoiteltava pohjoismaista tasoa. Koronakriisin aiheuttamassa, pitkään jatkuvassa epävarmassa tilanteessa on kuitenkin oltava aikataulujen suhteen realisti.
STTK:n mielestä nyt on elvytyksen – ei sopeutuksen – aika. – Valtiovarainministeriön virkamiesraportin esitykset työllisyystavoitteen saavuttamiseksi toimivat keskustelun avauksena, mutta eivät sellaisenaan kelpaa. Juuri nyt elvytys on tärkeintä myös pysyvästi korkeamman työllisyyden saavuttamiseksi. Työllisyystoimissa on keskityttävä pidemmälle aikavälille kuin meneillään olevaan hallituskauteen, sillä julkisen talouden kestävyyshaasteet ovat lähivuosien sijaan kauempana tulevaisuudessa, sanoo puheenjohtaja Antti Palola.
Budjettiriihestä on saatava eväitä koronakriisin selättämiseen. Esimerkiksi työttömyysturvaa ei pidä leikata. – Kestävällä elvytyksellä vastataan pitkän aikavälin haasteisiin eikä kasvun elementtejä saa leikata. Työntekijöiden työsuhdeturvaa on parannettava ja muutosturvaa kehittämällä tuettava irtisanottujen nopeaa uudelleen työllistymistä. Työvoimapalvelut tarvitsevat lisäresursointia. Työvoimavaltaisten alojen työllisyyttä voidaan tukea esimerkiksi kansalaisille jaettavalla palvelusetelillä.
Työlainsäädännön kehittäminen ei saa pysähtyä koronaan. – Paikallista sopimista voidaan edistää työ- ja virkaehtosopimusten kautta. Yhteistoimintalain ja muiden hallitusohjelmaan sisältyvien työlainsäädännön uudistushankkeiden on edettävä hallitusohjelman mukaisesti.
Koronan aiheuttamissa elvytystoimissa on muistettava ilmastonmuutoksen torjunta ja oikeudenmukainen siirtymä. – Tarvitsemme kestävään kehitykseen pohjautuvan verouudistuksen. Ilmastotoimien työllisyysvaikutusten ja tähän liittyvien osaamistarpeiden kartoitus on sisällytettävä toimialakohtaisiin strategioihin. Oikeudenmukaisesta siirtymästä on huolehdittava niin alueellisen kuin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Euroopan yhteinen elvytysrahasto antaa tähän pelimerkkejä, Palola sanoo.
Tasa-arvo ottaa usein vaikeissa talouden oloissa takapakkia. – STTK haluaa, että perhevapaauudistus ja samapalkkaohjelma toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti. Myös palkka-avoimuutta on edistettävä lainsäädännöllä.
Suomessa on kaikissa oloissa huolehdittava osaamisen ja koulutuksen vahvistamisesta. – On tärkeää, että oppivelvollisuuden laajentamisesta ja maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta pidetään kiinni. Osaamisen kehittäminen työpaikoilla ja jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on välttämätöntä myös työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.
Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 14 jäsenliittoa ja noin 500 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.