Hellettä, palohälytyksiä ja vaikuttavia puheenvuoroja – työmarkkinatutkijan havainnot EPSUn kongressista 

Kongressin osallistujat portailla
EPSUn kongressiväkeä Romanian parlamenttitalossa Bukarestissa kesäkuussa 2024.

Mitäpä tekee Jytyn työmarkkinatutkija juhannusaattoyönä? No tietenkin matkustaa Romaniassa taksilla kohti lentokenttää yhdessä liittokollegoiden kanssa ja sulattelee hiljaa mielessään edellispäivien kongressin antia. Osallistuin nimittäin juhannusviikolla Bukarestissa pidettyyn EPSUn (European Public Services Union) kongressiin, jossa oli koolla 500 eurooppalaisten julkisalan liittojen edustajaa 45 eri maasta.  

Kolme helteistä kongressipäivää olivat täynnä intensiivisiä ja tunteikkaitakin puheenvuoroja, puheaikojen ylityksiä, suosionosoituksia, yhteenkuuluvuutta mutta myös yllättäen ulosmarsseja, erilaisuutta ja eri kulttuurien, näkökulmien hienovaraista ja vaikeaakin yhteensovittamista.  

Olikin hienoa huomata, miten suomalaiset ja pohjoismaalaiset kongressiedustajat pitivät yhtä ja tukivat toisiaan. Tiedon- ja kokemustenvaihtoa riitti niin kovasta faktasta kuin pitkien kongressipäivien selviytymisnikseistäkin. Tarjosimme auttavaa kättä puolin ja toisin, oli sitten kyse kuljetusten tilaamisesta, vauhdikkaista taksimatkoista, yöllisistä palohälytyksistä tai kuoppaisista jalkakäytävistä selviämisestä. 

Tummahiuksinen nainen puhumassa isolle joukolle ihmisiä
Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima piti EPSUn kongressissa puheenvuoron, jossa hän muistutti yhteistyön tärkeydestä työntekijöiden oikeuksia puolustettaessa.

Suomalaisilta liittoedustajilta kuulimme kantaaottavia puheenvuoroja muun muassa Suomen hallituksen työelämää heikentävistä toimista, nuorten osallistamisen puolesta sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima nosti puheessaan esiin naisten palkkatasa-arvon, jonka edistymisen hän näki tällä hetkellä Suomessa olevan julkisen sektorin ammattiliittojen tekemän työn ansiota. 

Työntekijän oikeuksia ei voi enää Suomessakaan pitää itsestäänselvyytenä. Niiden puolesta pitää jatkossa pitää entistä kovempaa ääntä, ja siinä tarvitsemme myös eurooppalaisen verkoston tukea. Jytyn puheenjohtaja korostikin puheessaan EPSUn merkitystä yhteisenä työelämän kehittämisen foorumina. Eri maiden on vaikea saada yksin muutosta aikaan. Tarvitsemme syrjimätöntä työelämää. Myös nuorille tulee antaa vaikutusmahdollisuuksia.  

Toivottavasti saammekin enemmän nuoria yhdistysten toimintaan, päättäjiksi ja vaikuttajiksi. Ja että uskallamme antaa enemmän vastuuta heille. Olemalla aktiivinen toimija on mahdollisuus päästä vaikka mihin!  

Kaksi tummahiuksista naista ja yksi vaaleahiuksinen mies isossa tapahtumassa
Jytyn delegaatio EPSUn kongressissa: puheenjohtaja Jonna Voima, työmarkkinatutkija Jonna Borgströn ja tulevaisuustyöryhmän Sami Koskimäki.

Pitkien kongressipäivien päätteeksi oli vuorossa sosiaaliset verkostoitumistilaisuudet. Ne olivatkin parhaita kohtaamispaikkoja. Rohkeasti vaan esittäytymään, ole avoimesti oma itsesi, kysele ja kuuntele ja verkostoidu. Tämän opin nuorelta Sami Koskimäeltä, Jytyn tulevaisuustyöryhmän jäseneltä, joka oli Bukarestissa ensimmäisellä kongressimatkallaan Jytyn delegaation jäsenenä. (Alla hänen kokemuksensa reissusta, kannattaa lukea!) 

EPSUn tuore puheenjohtaja Francoise Geng nosti esille tärkeän seikan sanoessaan, että ”työntekijämme ovat se voimavara, joka vie meitä eteenpäin”. Samaa toisti ukrainalainen kokousedustaja tunteikkaassa puheessaan: ”Ihmiset ovat meidän suurin ja tärkein voimavaramme”. Hän ja lavalle saapunut Ukrainan delegaatio saivatkin kongressiväeltä seisovat kannustusaplodit.  

Kun koko kongressiväestä otettiin yhteiskuvaa, koin vahvasti, että joukossa tosiaan on voimaa ja että me olemme muutoksen tekijöitä. Meidän liittojen tehtävänä on pitää julkisen alan työntekijöiden puolta ja tavoitella heidän toiveitaan paremmasta työelämästä. 

Kongressipäivät edellyttävät aamusta iltaan kuuntelemista, tarkkaavaisuutta, hälynsietokykyä, somettamista, raportointia, läsnäoloa, jaksamista ja verkostoitumista. Mutta sitähän se työläisen arki usein onkin: raskasta raatamista, pitkiä, hikisiä päiviä hektisissä ja stressaavissa olosuhteissa. Ehkä joissain maissa jopa työnjohtoa tai vihapuhetta peläten, pystymättä ilmaisemaan itseään vapaasti tai olematta oma itsensä. Kaikkialla ei uskalleta liittyä ammattiliittoon. Mutta Suomessa uskalletaan! Osallistutaan, vaikutetaan ja verkostoidutaan! Viva EPSU! 

Tulevaisuustyöryhmän Sami Koskimäen mietteet EPSUn kongressista 

 

Mitä jäi päällimmäisenä mieleen? ”Sain kongressista ison joukon uusia ystäviä ja kansainvälisen ay-toiminnan verkostoja. On todella tärkeää verkostoitua eri maiden edustajien kanssa, jotta voimme yhdessä parantaa työelämää parempaan suuntaan, jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä.”

 

Mikä ilahdutti? ”Kongressin aikana olin mukana perustamassa EPSUlle HLBTQ+-yhteisöä, joka kokoontuu ensimmäisen kerran etänä syksyllä. Paljon on vielä tehtävänä tasa-arvoasioissa kansainvälisellä rintamalla. Suomessa ollaan jo hyvään suuntaan menossa.”

 

Mikä yllätti? ”Yllätyin siitä, miten laajalla skaalalla asioita kongressissa käsiteltiin.”

 

Miten nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa? ”Nuorten kannustaminen mukaan ay-toimintaan on tärkeää. Itselläni ay-vaikuttajan polku lähti liikkeelle nuorisovastaavan työstä. Sitä myötä etenin Jytyn tulevaisuustyöryhmään, ja täällä nyt ollaan kansainvälisessä kongressissa eurooppalaisen ay-toiminnan pelipaikoilla! On tärkeää, että nuoretkin pääsevät mukaan vaikuttamistoimintaan matalalla kynnyksellä. Mistään ei tarvitse tietää etukäteen. Pääasia, että on kiinnostunut ajankohtaisista asioista ja asioihin vaikuttamismahdollisuuksista. Meidän nuorten ajatuksia tarvitaan muuttamaan tulevaisuuden työelämää!”

Asiasanat: