Olemme Jytyssä aina uskoneet dialogin voimaan. Haluamme rakentaa, ei hajottaa. Siksi olemme käyttäneet lakkoja vaikuttamiskeinona hyvin harvoin, niin myös nyt. Emme silti epäröi ilmoittaa työtaisteluista, kun näemme ne välttämättömiksi.
Hallituksen esitys työrauhalainsäädännön muutoksista siirtyy tänään eduskuntakäsittelyyn. Muutoksilla muun muassa rajataan oikeutta tukilakkoihin ja poliittisiin työtaisteluihin, säädetään niille ennakkoilmoitusvelvollisuus sekä korotetaan hyvityssakkojen määrää työrauhavelvoitteen vastaisista työtaisteluista. Uuden sääntelyn on tarkoitus astua voimaan heinäkuun alussa.
Moni jytyläinen työskentelee työpaikalla, jossa osa työntekijöistä osallistuu nyt tai lähiaikoina poliittiseen lakkoon. Lakko saattaa myös vaikuttaa mahdollisuuksiin päästä työpaikalle. Tästä löydät vastauksia useimmiten kysyttyihin kysymyksiin tilanteesta.
Viikolle 7 on ilmoitettu useita poliittisia lakkoja eri liittojen toimesta. Jyty ei toistaiseksi ole ilmoittanut poliittisia lakkoja kyseiselle viikolle. Jytyn jäsenet eivät osallistu muiden liittojen ilmoittamiin lakkoihin.
Akavan jäsenjärjestöt ovat ilmoittaneet ulosmarssista työpaikoilla tiistaina 6.2.2024 kello 14–16. Jytyn jäsenet eivät osallistu akavalaisten liittojen ilmoittamaan ulosmarssiin.
SAK:n jäsenliitot ovat ilmoittaneet vuorokauden kestävästä laajasta poliittisesta lakosta työpaikoilla 14. joulukuuta. Ammattiliitto Jyty vastustaa hallitusohjelman rajuja työelämäheikennyksiä, mutta ei osallistu tässä vaiheessa SAK:n jäsenliittojen ilmoittamaan lakkoon. Jyty muistuttaa, että sen jäsenet eivät tee lakonalaista työtä.
Ammattiliitto Jyty antoi lausunnon työrauhalainsäädäntöä koskevasta hallituksen esityksestä.
Hallitusohjelman työrauhaa koskevia kirjauksia on valmisteltu pikavauhtia työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. Työryhmän toimikausi on päättymässä 15.10. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät mietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
Perjantai-iltana julkaistussa hallitusohjelmassa esitetään laajoja julkisen talouden leikkauksia ja yksityiskohtaisia työelämälainsäädännön muutoksia. Ammattiliitto Jytyn mielestä toimenpiteet heikentävät huomattavasti työntekijöiden työsuhdeturvaa, työttömyysturvaa ja työsuhteen ehtoja.
Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos tänään torstaina 8.6.2023. Ammattiliitto Jytyn voimassa olevat työtaistelutoimet eli ylityö- ja vuoronvaihtokielto, hakusaarto ja keikkailukielto päättyvät heti. Lakkovaroitusten perumisesta päätetään vasta sitten, kun neuvottelutuloksen hyväksymisestä päätetään.
Ammattiliitto Jyty julistaa kahden viikon määräaikaisen ja rajatun hakusaarron yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Samalla Jyty julistaa koko sosiaalipalvelualaa koskevan määräaikaisen keikkailukiellon. Hakusaarto ja keikkailukielto ovat voimassa 14.6. saakka.
Ammattiliitto Jyty on antanut kaksi lakkovaroitusta yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakon piiriin kuuluvat erikseen mainitut lastensuojelun toimipisteet 19.–22.6. ja hoivakodit 20.–22.6.
Ammattiliitto Jyty jatkaa yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa kahdella viikolla eteenpäin 14.6.2023 klo 15.00 saakka. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä työskenteleviä Jytyn jäseniä.
Neuvottelut sosiaalipalvelualalla jatkuivat valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla perjantaina 26.5. Seuraavan kerran osapuolet tapaavat toisensa maanantaina 29.5. klo 13.45 sovittelijan toimistolla. Jytyn neuvottelijana toimii työmarkkina-asiantuntija Päivi Salin.
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sopijaosapuolet tapasivat valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaina 22.5. Osapuolten näkemykset palkkaratkaisun saamiseksi ovat melko kaukana toisistaan. Jytyn ilmoittama lakko erikseen mainituissa päiväkodeissa ja hoivakodeissa alkaa tiistaina 23.5.
Ammattiliitto Jyty antoi yksityiselle sosiaalipalvelualalle uuden lakkovaroituksen, joka on kaikkiaan jo viides. Nyt ilmoitetun lakon piiriin kuuluvat erikseen mainitut ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteet Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.