STTK: Vaalitulos ei muuta haasteita, joita uuden hallituksen on ratkottava

Eduskuntavaalien tulos on selvillä. Vaalien äärimmäisen tasaisesta lopputuloksesta huolimatta STTK toivoo, että hallituspohja selkeytyisi nopeasti ja sen myötä hallitusohjelmatyö pääsisi vauhtiin.

– Suomi on vaalien jälkeisenä aamuna herännyt aivan samojen haasteiden ja ongelmien keskellä, joiden kanssa eilenkin painittiin. Uuden hallituksen tärkein tehtävä on saada työllisyysasteen nousu jatkumaan, jotta hyvinvointia riittää jaettavaksi jatkossakin. Tehtävä on erittäin haasteellinen vahvankin talouskasvun oloissa, ja maailmalta kantautuvat viestit talouskasvun hiipumisesta eivät tavoitteen saavuttamista helpota, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

STTK korostaa, että kansainvälisen kasvun hidastuessa on erityisen tärkeää noudattaa Suomessa vakaata ja ennustettavaa talouspolitiikka.

– Investoinnit ja panostukset tutkimukseen ja osaamiseen ovat tärkeitä, jotta talouden rakenteita voidaan uudistaa ja tuottavuutta nostaa. Uudistuksista tärkeimpiä työmarkkinoiden näkökulmasta ovat yhteistoimintalain, perhevapaajärjestelmän ja sosiaaliturvan uudistaminen. Tarvitsemme työllisyysasteen nostamiseksi myös työperäistä maahanmuuttoa vahvistavan ohjelman.

STTK on pitkään ollut huolissaan heikentyneistä työmarkkinasuhteista hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä.

– Järjestöjä on päättyneellä hallituskaudella kuultu, mutta ei kuunneltu. Tämä johti useisiin yhteentörmäyksiin, jotka olisi voitu välttää avoimella ja rakentavalla vuoropuhelulla. Toivoa sopii, että uusi hallitus ottaa menneen hallituksen virheistä opiksi ja palauttaa kolmikantaisen valmistelun lainsäädäntötyön pohjaksi. Kolmikanta ei ole itseisarvo vaan väline, joka johtaa kestäviin uudistuksiin ja hyvään lainsäädäntöön.

Vaalien äänestysprosentti oli 72 prosenttia ja naisia valittiin eduskuntaan ennätyksellisen paljon.

– Erityisen ilahduttavaa on äänestysprosentin kasvaminen ja naiskansanedustajien historiallisen suuri määrä. Tämä on hyvä asia naisten aseman ja yhteiskunnan tasa-arvon kannalta. Toivottavasti näiden vaalien korkeampi äänestysprosentti enteilee korkeampaa äänestysprosenttia myös kuukauden kuluttua pidettävissä Euroopan parlamenttivaaleissa, Antti Palola toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, p. 040 509 6030

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Asiasanat: