Jyty: Korona ei saa olla keppihevonen kiertää yt-määräaikoja

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty tuomitsee muutamien kuntien suunnittelemat pika- ja paniikkilomautukset. ”Maan hallituksen julistaman valmiuslain ja poikkeusolojen varjolla ja koronaepidemiaa syynä käyttäen valitettavasti pyrkimyksenä on ollut kiertää yhteistoimintalain sisältämiä määräaikoja”, huomauttaa Jytyn edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa. 

Hänen mukaansa on täysin tuomittavaa, että epidemiaa keppihevosena käyttäen tällaisiin toimiin ollaan esimerkiksi Oulussa lähdössä.

”Siellä yhteistoimintalakia näemmä tulkitaan niin, että lomautus on mahdollista tehdä taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä ilman yt-menettelyä, jos esimerkiksi kunnan toimintayksikön toiminnot ovat vaarantumassa tai yt-menettelyn esteenä ovat muut erittäin painavat syyt, joita ei ole voitu ennakolta tietää. Vastauksia siihen, mitä tällaiset painavat syyt mahdollisesti ovat, ei ole saatu”, Lounasmaa korostaa.

Hän vaatii nyt malttia ja lomautuksia suunnittelevia tahoja noudattamaan yt-neuvotteluihin liittyen yt-lakiin kirjattuja määräaikoja. Lounasmaa viittaa myös maan hallituksen suositukseen välttää henkilöstön lomauttamisia.

Lounasmaan mukaan on aivan selvää, että Jyty tulee riitauttamaan lomautuksiin liittyvät epäselvät lomautustapaukset – yksin tai yhdessä muiden liittojen kanssa.

”Muistuttaisin myös, että nimenomaan Oulu tuomittiin viime syksynä käräjäoikeuden päätöksellä maksamaan useiden satojen tuhansien eurojen korvaukset yhteistoimintavelvoitteiden rikkomisesta. Olisikohan siitä jotain opittu. Ei näemmä.”

Maan hallitus päätti koronapandemiaan liittyen yritysten osalta määräaikaisesta lomautusta koskevien yt-neuvottelujen ja lomautusilmoitusaikojen lyhentämisestä. Kuntia koskevaan yhteistoimintalakiin tällaisia muutoksia ei tullut eikä Lounasmaan mukaan ole tulossakaan. Huomioitava on, että kirkon sektorilla sovelletaan omaa yt-sopimusta, johon ei tullut muutoksia.  Mahdolliset yt-neuvottelut tulee käydä normaalisti yt-sopimuksen mukaisesti.

* Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto.

Lisätietoja: edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa, puh. 040 5945872, marja.lounasmaa@jytyliitto.fi

Asiasanat: