Oulun kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan polkea työehtoja ja heikentää työntekijöiden toimeentuloa. Ammattiliitot JHL ja Jyty vastustavat Oulun ulkoistamisia lakolla. Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät JHL:n ja Jytyn jäsenet ovat lakossa ke–pe 30.9.–2.10.
Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina 28.9. polkea kaupungin työntekijöiden työehtoja törkeällä tavalla. Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan kaupungin epäreilut ulkoistamissuunnitelmat ja esittää niitä kaupunginvaltuustolle toteutettavaksi. Päätös syntyi äänestystuloksella 7-6. Ulkoistamisten puolesta äänestivät kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten edustajat. Vihreiden, sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat halusivat säilyttää palvelut kaupungin omana työnä. Oulu aikoo ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut ja ICT-palvelut. Lisäksi koulusihteerit aiotaan siirtää Monetra Oulu Oy:n palvelukseen.
JHL ja Jyty vastustavat ulkoistamisia, koska ne johtaisivat vääjäämättömästi henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen. Ammattiliitoilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa Oulussa uusi lakko. Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät JHL:n ja Jytyn jäsenet ovat lakossa keskiviikosta perjantaihin 30.9.–2.10. Lakko alkaa 30. syyskuuta kello 00.00 ja päättyy 2. lokakuuta alkavan työvuoron loppuun. Lakossa on reilut 2000 henkilöä.
Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjä. Lakon ulkopuolelle on rajattu palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva (ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin), omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, Oulun Vesi, koronavastaanotot (Tuira, Kontinkangas, Oulunsalo ja Haukipudas), mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen sekä kotihoidon palvelut.
Lopullisen päätöksen palveluiden ulkoistamisista tekee Oulun valtuusto kokouksessaan 5. lokakuuta. Oulun kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se saa itselleen oikeudet ulkoistaa ja kilpailuttaa miljoonien arvoiset palvelut. Valtuutettujen on syytä miettiä tarkoin millaisia valtuuksia ovat kaupunginhallitukselle antamassa.
– Odotamme Oulun valtuutettujen tekevän viisaamman ratkaisun kuin kaupunginhallitus teki. Kaupunki suunnittelee kylmästi leikkaavansa 1800 euroa kuukaudessa ansaitsevien palkoista 200–300 euroa. Oulun ulkoistussuunnitelmat ovat esimerkki härskimmän laatuisesta työehtoshoppailusta. Päättäjien on syytä miettiä, millaisia kokonais- ja kerrannaisvaikutuksia tällä on, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa.
– Kaupunginhallitus valitettavasti sulki silmänsä tosiasioilta. On uskomatonta, että Oulun päättäjät haluavat lyödä päänsä seinään samalla tavalla kuin joissain kunnissa ja kaupungeissa on tehty. Nyt kannattaisi ottaa opiksi muiden kokemuksista. Ulkoistamisissa ostopalveluiden hinnat ovat nopeasti pompanneet pilviin eikä laadusta ole ollut takeita. Yrityksiä kiinnostavat tilillä näkyvät eurot, eivät kuntalaisten saamat palvelut, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.
Lue myös taustamuistio (www.jhl.fi) kunnallisten palveluiden ulkoistamisten riskeistä.
Lisätietoja medialle:
Puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, p. 0400 537 756
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, p. 040 702 4772
Lisätietoja Jytyn jäsenille Oulun kaupungilla:
Jarmo Raappana Alueasiamies, Jytyn Oulun toimipiste puh. 0500 584 496, jarmo.raappana@jytyliitto.fi
Kim Ahonen Jytyn pääluottamusmies Oulun kaupungilla puh. 040 188 3402, kim.ahonen@ouka.fi