Seuraa tilannetta täältä!
Kuntien säästötoimet ovat lisänneet henkilöstön työtehtäviä ja vastuita, käy ilmi Ammattiliitto Jytyn jäsenkyselystä. Imatran kaupungilla tiukat henkilöstöresurssit kuormittavat henkilöstöä, kun esimerkiksi eläköityvien tilalle ei aina oteta uusia työntekijöitä.
Monessa Pohjois-Karjalan kunnassa on suunnitteilla erityisesti hyvinvointialueuudistukseen liittyviä säästötoimia, käy ilmi Ammattiliitto Jytyn tekemästä laajasta jäsenkyselystä kuntien työntekijöille.
Kanta-Hämeessä kuntien säästötoimia on ilmennyt vähemmän kuin keskimäärin muualla Suomessa. Kanta-Hämeessä säästötoimet näkyvät kuitenkin erityisesti henkilöstön lisääntyneenä työmääränä, uusina työtehtävinä ja vastuina. Tulokset käyvät ilmi Ammattiliitto Jytyn laajasta jäsenkyselystä kuntien työntekijöille.
Kuntien säästötoimenpiteet ovat lisänneet henkilöstön työtehtäviä ja vastuita. Suurin osa kuntatyöntekijöistä kokee työtilanteensa kuormittavana ja resurssit liian pieninä. Tulokset käyvät ilmi Ammattiliitto Jytyn jäsenilleen teettämästä kyselystä.
Suomen metsäkeskus on päättänyt syyskuun lopussa käynnistetyt yt-neuvottelut, joiden myötä 50 henkilöä irtisanotaan ja 30 tehtävää määräaikaistetaan. Lisäksi vuoden loppuun mennessä päättyy 30 työsuhdetta eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen myötä.
Ammattiliitto Jytyn liittovaltuusto on huolissaan, että lähivuosina toteutettavat kuntien valtionosuuksien lisäleikkaukset rapauttavat kuntarakenteet.
Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa mittavat säästötoimet nopealla aikataululla. Ammattiliitto Jytyn mielestä leikkaukset lisäävät henkilöstön kuormitusta sekä heikentävät hyvinvointipalvelujen laatua ja saatavuutta.
Suomen metsäkeskus on ilmoittanut aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, jotka saattavat johtaa jopa 80 henkilön irtisanomiseen tai osa-aikaistamiseen. Ammattiliitto Jyty pitää näin suuria henkilöstöön kohdistuvia leikkauksia vastuuttomina ja vaatii leikkausten perumista.
Pirkanmaan hyvinvointialue on käynnistämässä laajat sopeutustoimet nopeassa aikataulussa. Ammattiliitto Jytyn mielestä rajut henkilöstövähennykset vaarantaisivat hyvinvointialueen organisoitumisen ja viime kädessä palvelut.
Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maanantaina aloittaa kaupungin henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn. Ammattiliitto Jytyn mielestä tavoitellut säästötoimenpiteet uhkaavat kuntapalveluiden laatua.
Kuntien ja sote-palveluiden henkilöstö on kohdannut viime vuosina kolme isoa haastetta: koronavirus, sote-uudistus ja henkilöstön eläköityminen. Näiden haasteiden keskellä kokenut, osaava ja motivoitunut hallintopalvelujen henkilöstö on ollut se selkäranka, joka on luonut edellytykset hyvinvointipalveluja tuottavien organisaatioiden toiminnalle.