Osallistu STOP nyt! -mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorilla 1.2.2024

Palkansaajakeskusjärjestöt STTK ja SAK kutsuvat koolle mielenosoituksen hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan torstaina 1. helmikuuta klo 12.00 Helsingin Senaatintorilla. Mielenosoituksessa voit lähettää työelämää ja suomalaisten hyvinvointia heikentävälle hallitukselle viestin: STOP nyt!

Järjestöt viestivät yhteisellä mielenosoituksella hallitukselle, että enemmistö suomalaisista ei hyväksy esitettyjä muutoksia ja että hallituksen on pysäytettävä niiden valmistelu. Ammattiliitto Jyty toivoo, että hallitus aloittaisi neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Hallitus ajaa laajoja työelämäheikennyksiä yksipuolisesti sanellen, mitä emme voi hyväksyä. Työelämää on kehitettävä, mutta tällainen sanelu rikkoo suomalaisen neuvottelukulttuurin, joka on ollut yhteiskuntamme vahvuuksia, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.

Ohjelma

STOP nyt! -mielenosoituksen juontavat valovoimaiset Eeva Vekki ja Sanna Stellan. Haastateltavikseen he saavat muun muassa ammattiliittojen puheenjohtajia, kansalaisjärjestöjen toimijoita, hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajia sekä SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat Jarkko Elorannan ja Antti Palolan.

Musiikista mielenosoituksessa vastaavat upeat DJ Misterhustla sekä Jukka Poika & DJ.

Aikataulu

12.00 Miksi olemme täällä? SAK:n johtaja Saana Siekkinen ja STTK:n johtaja Minna Ahtiainen kertovat hallituksen suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä
12.10 Mielenosoituksessa mukana olevien yhteistyökumppaneiden puheenvuorot
12.20 Ammattiliitojen puheenjohtajien haastattelut (mukana Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima)
12.40 Dj Misterhustla
12.55 Hallituspuolueiden edustajien haastattelut: työministeri Arto Satonen (kok.) ja Miko Bergbom (ps.)
13.10 Opposition edustajien haastattelut: puheenjohtajat Antti Lindtman (sd.) ja Li Andersson (vas.)
13.20 SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vetävät päivän annin yhteen.
13.40 Jukka Poika & DJ
Kellonajat ovat alustavia.

Juontajat

Eeva Vekki

Sanna Stellan

Esiintyjät

Jukka Poika ja DJ

Dj Misterhustla

Miksi osoitamme mieltämme:

Hallitusohjelma sisältää useita työntekijän oikeuksia ja sosiaaliturvaa heikentäviä esityksiä. Hallitus aikoo muun muassa helpottaa ja nopeuttaa työntekijän irtisanomista, mahdollistaa perusteettomat vuoden mittaiset määräaikaiset työsuhteet, heikentää työttömyysturvaa, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja toteuttaa rajoituksia neuvottelujärjestelmään ja lakko-oikeuteen.

Kaikki heikennysesitykset löydät täältä:

Mielenosoitukseen osallistuminen

Mielenosoitukseen osallistutaan omalla vapaa-ajalla eli esimerkiksi lounastauolla, lomapäivänä, vapaatunteina tai saldotunneilla.

Jyty jakaa paikan päällä jäsenilleen omia mielenilmausmateriaaleja. Toivomme mielenosoitukseen myös kylttejä ja banderolleja omilla iskulauseilla. Puoluepoliittiset ja ääriliikkeisiin liittyvät tunnukset on kielletty. Ethän käytä syrjiviä viestejä tai symboleja tai yllytä väkivaltaan. Tapahtumassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatetta.

Torilla on tarjolla myös ruokaa. Seuraa tarkempaa tiedotusta tapahtuman ohjelmasta ja aikataulusta Ammattiliitto Jytyn ja keskusjärjestö STTK:n verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset mielenosoituksesta

Palkansaajakeskusjärjestöt STTK ja SAK. Mukana on niiden jäsenliittoja ja myös useita kansalaisjärjestöjä.

Sinä olet kuitenkin mielenosoituksen tärkein osallistuja – nyt on aika käyttää ääntä, jotta työelämän heikennysesitykset perutaan. Olet erittäin tervetullut jytyläisten yhteiseen porukkaan osoittamaan mieltä työelämän reilun kehittämisen puolesta!

Mielenosoitukseen ovat tervetulleita kaikki riippumatta omasta liitosta, asuinpaikkakunnasta, asemasta tai esimerkiksi poliittisesta kannasta.

Tapahtumassa noudatetaan Jytyn turvallisemman tilan periaatteita, eli huomioithan, että mielenosoituksessakin kaikilla on oltava turvallinen olo. Mielenosoituksessa ei sallita esimerkiksi rasistista tai muihin osallistujiin kohdistuvaa uhkaavaa käytöstä.

Mielenilmaukseen osallistutaan omalla vapaa-ajalla eli esimerkiksi lounastauolla, lomapäivänä, vapaatunteina tai saldotunneilla.

Ilmoitathan osallistumisestasi itse esihenkilölle työpaikallanne sovitulla tavalla.

Huomaathan, että muut liitot voivat ohjeistaa tästä eri tavalla riippuen siitä millaisista toimista liitot ovat itse ilmoittaneet. Jyty ohjeistaa jäseniään osallistumaan mielenosoitukseen vapaa-aikanaan.

Osallistuminen tapahtuu vapaa-ajalla ja siksi työpaikoilla kannattaa käydä avointa keskustelua, miten osallistuminen olisi mahdollista kaikille halukkaille.

Ilmoitathan siis osallistumisestasi itse esihenkilölle työpaikallanne sovitulla tavalla.

Huomioithan, että viranhaltijat saavat lain mukaan osallistua vain virkaehtosopimusasioita koskeviin työtaistelutoimiin. Viranhaltija ei siis voi osallistua mielenilmaukseen työaikanaan, vaan tarvitsee osallistuakseen työnantajan luvan.

 

Poliittinen mielenilmaus kohdistuu päättäjiin ja on keino tuoda esille yhteinen huoli ja kokemus siitä, että päätösten valmistelu ei ole ollut riittävää tai hyvien käytäntöjen mukaista.

Jyty on puoluepoliittisesti sitoutumaton ammattiliitto. STOP nyt! -mielenosoituksessa Jyty vastustaa hallitusohjelmassa kirjattuja työelämäheikennyksiä, ei hallitusta sinänsä.

Jyty on yhteisessä rintamassa mukana mielenilmauksen järjestämisessä, ja kannustamme jäseniämme ottamaan aktiivisesti kantaa niin henkilökohtaisesti kuin osallistumalla yhteisiin toimenpiteisiin, kuten tähän mielenilmaukseen.

Jyty ilmoittaa mahdollisista muista linjauksista tai järjestöllisistä toimista tarkemmin myöhemmin.

Jyty on tehnyt aktiivisesti vaikuttamistyötä koko hallituskauden ajan osallistumalla esimerkiksi lainsäädännön lausuntokierroksiin, työministerin seminaareihin, työryhmiin sekä muihin kuulemisiin. Olemme tavanneet päättäjiä, ottaneet kantaa tiedottein sekä kannanotoin ja järjestäneet mielenosoituksen viimeksi marraskuussa. Jyty on toiminut aktiivisesti liittojen yhteisessä valmistelussa ja pyrkinyt neuvottelemaan ja esittämään ratkaisuja kärjistyneestä tilanteesta poispääsemiseksi.

Nämä toimet eivät ole tähän mennessä riittäneet ja siksi keskusjärjestöt ovat ilmoittaneet mielenosoituksesta.

Keskusjärjestöt STTK ja SAK kutsuvat koolle mielenosoituksen hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan torstaina 1. helmikuuta klo 12.00 Helsingin Senaatintorilla.

Mielenosoituksessa voit lähettää työelämää ja suomalaisten hyvinvointia heikentävälle hallitukselle viestin: STOP nyt! Nyt on aika näyttää hallitukselle, että kansan enemmistö ei hyväksy heidän yritystään heikentää työssäkäyvien oikeuksia ja työsuhdeturvaa. Tule mukaan näyttämään ja käyttämään joukkovoimaa!

Mitä: STOP nyt! -mielenosoitus
Missä: Helsingin Senaatintorilla
Milloin: Torstaina 1.2. klo 12 alkaen

Hallitusohjelma sisältää useita työntekijän oikeuksia ja sosiaaliturvaa heikentäviä esityksiä. Hallitus aikoo kirjata lakiin niin sanotun vientimallin, joka käytännössä estäisi sen, että matalapalkka-alojen palkkatasoa korjattaisiin ja samalla tekisi palkkatasa-arvon saavuttamisesta entistä vaikeampaa, jopa mahdotonta.

Tämän lisäksi hallitus aikoo muun muassa helpottaa ja nopeuttaa työntekijän irtisanomista, mahdollistaa perusteettomat vuoden mittaiset määräaikaiset työsuhteet, heikentää työttömyysturvaa, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja toteuttaa rajoituksia lakko-oikeuteen.

STOP nyt ! -mielenilmauksella halutaan lähettää viesti, että näiden heikennysten valmistelu on keskeytettävä. Työelämää tulee kehittää, mutta yhdessä ja myös palkansaajapuolta kuunnellen.

Suositellemme tulemaan paikalle julkisilla liikennevälineillä. SAK ja STTK järjestävät mielenosoitukseen myös omia bussikuljetuksia eri puolilta Suomea, jotta mahdollisimman moni voi osallistua. Bussikuljetuksiin on ennakkoilmoittautuminen ja ne ovat maksuttomia. Ilmoittaudu kuljetuksiin tämän linkin kautta.

Senaatintorilla on luvassa puheita, musiikkia, hernekeittoa ja hyviä keskusteluja. Tarkempi ohjelma julkaistaan lähiaikoina.

Omat kyltit ovat erittäin sallittuja! Tuunaa omasi ja tuo äänesi esille. Otathan kuitenkin huomioon, että emme hyväksy minkäänlaisia syrjiviä, vihaan yllyttäviä tai väkivaltaisia viestejä tai symboleita ja pidätämme oikeuden poistaa ne mielenosoituksesta.

Jyty selvittää parhaillaan oman jälkitilaisuuden järjestämistä. Seuraathan näitä sivuja ja viestintäämme!

Koko mielenosoituksen ajan järjestystä valvovat poliisi ja järjestyksenvalvojat. Ota yhteyttä heihin välittömästi, mikäli havaitset häiriökäyttäytymistä, esimerkiksi asiattomia tekstejä kylteissä, muiden osallistujien häirintää tai väkivallalla uhkailua.

Senaatintorille tuodaan wc-tiloja ja paikalla on myös ensiapuhenkilöstöä.

Osoita tukesi mielenosoitukselle somessa!

Haluatko näyttää tukesi STOP nyt! -mielenosoitukselle ja sen tavoitteille?

Lähetä oma kuvasi, työtiiminne tai jytyläisen yhdistysporukan kuva meille Jytyyn, ja me julkaisemme kuvia liiton somekanavissa (Facebookissa ja Instagramin tarinoissa). Muistathan varmistaa kaikilta kuvassa olevilta luvan valokuvan julkaisuun Jytyn somekanavissa. Halutessanne voitte pitää kuvassa esillä paperia, jossa lukee mielenosoituksen hashtag: #STOPnyt

Lähetä kuva alla näkyvästä painikkeesta.

Kannattaa muutenkin julkaista omissa tai yhdistyksen some-kanavissa tietoa mielenosoituksesta ja sen syistä. Tägää aiheeseen liittyviin julkaisuihin myös meidät @jyty_ry (Instagram ja X) sekä käytä hashtageja #jyty, #jytyläiset ja #STOPnyt. Voit myös ladata oheiset kuvat ja julkaista ne esim. omissa tai yhdistyksesi some-kanavissa.

Saapuminen ja bussikuljetukset

Suositellemme tulemaan paikalle julkisilla liikennevälineillä. Kuljetusaloilla toimivat ammattiliitot ovat rajanneet julkisen liikenteen poliittisten lakkojen ulkopuolelle torstaina 1.2.2024 eli perille pääsee hyvin julkisilla kulkuvälineillä. Järjestämme mielenosoitukseen myös omia bussikuljetuksia eri puolilta Suomea, jotta mahdollisimman moni voi osallistua.

Bussikuljetukset ovat maksuttomia ja niihin pitää ilmoittautua etukäteen.

Lisätietoja jäsenille:

Asiasanat: