Uudet virka- ja työehtosopimukset kuntiin ja hyvinvointialueille
Ammattiliitto Jytyn mielestä hallitus on tähänastisen kautensa ajan pyrkinyt heikentämään palkansaajien ja ammattiliittojen asemaa työmarkkinoilla. Jytyn liittovaltuusto muistuttaa hallitusta sopimisen kulttuurin merkityksestä yhteiskunnan perustana.
Ammattiliitto Jytyn mielestä hallituksen päätös ammattiliittojen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistosta on ideologinen eikä edistä talouskasvua.
Jyty tuomitsee irtisanomisperusteiden muuttamisesta annetun lakiesityksen, joka voi johtaa suoranaisen syrjinnän lisääntymiseen. Lisäksi lakimuutoksen seurauksena aiempi yli 25 vuoden aikana muotoutunut oikeuskäytäntö muuttuisi merkityksettömäksi.
Suojelutyötä koskeva sääntelyhanke on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Suojelutyö tarkoittaa työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden…
”Julkisen alan työntekijät turvaavat hyvinvointisi – turvaa sinä heidän”, kehottaa Ammattiliitto Jyty äänestäjiä ja tulevia kunta- ja aluepäättäjiä.
Työsuhdeturvan heikentäminen yhdistettynä lukuisiin juuri tehtyihin työttömyysetuuksien heikennyksiin lisää epävarmuutta työelämässä merkittävästi.
Orpon hallitus on esittänyt, että työntekijän irtisanomiseen riittäisi jatkossa pelkkä asiallinen syy, kun nykyisin vaaditaan asiallinen ja painava syy. Muutos herättää huolta palkansaajajärjestöissä. Irtisanomissuoja on ollut tärkeä osa työelämän turvaverkkoa, joka suojaa työntekijöitä mielivaltaisilta irtisanomisilta ja tarjoaa vakautta työmarkkinoilla. Sen heikentäminen voi johtaa moniin negatiivisiin seurauksiin.
Ammattiliitto Jyty tyrmää hallituksen lakiesityksen suojelutyöstä. Jyty pitää esitystä jälleen yhtenä työnantajien tarpeiden pohjalta tehtynä toimena, jonka tarkoituksena on rajata työtaisteluja.
Eduskunta hyväksyi tiistaina vientimallilain. Ammattiliitto Jyty on päätökseen erittäin pettynyt. Vientimalli vaikeuttaa Jytyn näkemyksen mukaan huomattavasti palkkatasa-arvon saavuttamista.
Hallituksen esitys ns. vientimallista on tänään ja huomenna 3.–4. joulukuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Työntekijäjärjestöt, erityisesti naisvaltaisten alojen liitot, vastustavat mallia kiivaasti. Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee, mihin liittojen kriittinen näkemys perustuu.
Voima ennustaa vientimallilain tuovan neuvottelukierrokseen jännitteitä.
Hyvinvointialueet ja kunnat ovat ilmoittaneet kuluvana vuonna useista yt-neuvotteluista, joiden kohteiksi on ilmoitettu hallinnon ja tukipalvelujen tehtävät. Tällaisilla leikkauksilla ei välttämättä saavuteta oikeita säästöjä, vaan työt vain siirtyvät organisaation muille työntekijöille.
Naisten palkkapäivää vietetään tänään tiistaina 5. marraskuuta. Tänään naisten ansiot ovat miesten ansioista 84,7 prosenttia. Sukupuolten välinen palkkaero on kuroutunut viime vuodesta yhdellä päivällä.
Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima on erittäin pettynyt hallituksen päätökseen viedä esitys vientimallilaista eduskunnan käsittelyyn. Vientimalli vaikeuttaa huomattavasti palkkatasa-arvon edistämistä työehtosopimusten avulla.
Jytyn mielestä valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan mahdollisuuksia sovintoehdotuksen antamiseen ei pidä rajoittaa lainsäädännöllä. Palkkatasa-arvoa ja samapalkkaisuutta edistävien työehtosopimusratkaisujen tekemisen pitäisi olla mahdollista myös jatkossa.
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK eivät hyväksy yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia ja ovat jättäneet yhdessä eriävän mielipiteen lain muuttamista koskevaan mietintöön.