Voiko sairausloman takia irtisanoa?

Olen ollut yhtäjaksoisesti 1,5 vuotta sairauslomalla. Nyt työnantaja aikoo irtisanoa minut sairauden perusteella. Voiko työnantaja tehdä näin?

Pääsäännön mukaan työntekijää ei saa sairauden perusteella irtisanoa. Kuitenkin poikkeussäännöksen mukaan työnantaja voi irtisanoa työsuhteen sairauden perusteella tietyin edellytyksin. Sairauden perusteella irtisanominen edellyttää seuraavan kolmivaiheisen prosessin läpikäyntiä:

1. Lähtökohtaisesti edellytetään, että työntekijä on ollut yli vuoden sairauden takia poissa työstä. Yleensä vasta yli vuoden yhtäjaksoisen sairauspoissalon jälkeen työnantaja voi alkaa harkita irtisanomista.

2. Yli vuoden kestävän sairausloman jälkeen työnantajan on hankittava lääketieteellistä selvitystä sairauden tulevasta ennusteesta. Jos lääkärin tekemässä selvityksessä todetaan, että työntekijän työkyky omaan työhönsä on palautumassa lähitulevaisuudessa, irtisanomisprosessi tulee keskeyttää. Taas jos selvityksen mukaan työntekijän työkyky omaan työhönsä on mennyt toistaiseksi tai työntekijän työkyky ei ole palautumassa lähitulevaisuudessa, työnantaja voi jatkaa irtisanomisprosessia.

3. Irtisanomisprosessin viimeisessä vaiheessa tulee arvioida, selviytyykö työntekijä työnantajan muista tarjolla olevista työtehtävistä. Jos työntekijälle on tarjota muuta hänelle sopivaa kokoaikaista tai osa-aikaista työtä, työnantajan pitää tarjota hänelle muuta työtä. Ellei tällaista muuta työtä ole, vasta silloin työnantaja voi irtisanoa sairauden perusteella.