Työsuojelupäivät
Joka toinen vuosi järjestettävien työhyvinvointipäivien teemoina ovat tänä vuonna varhainen välittäminen, alkoholi ja työhyvinvointikortin suorittaminen.
14.2.2023 - 16.2.2023
Koulutus
Työsuojelukoulutus
Valtakunnallinen
Helsinki
3.1.2023
Ohjelma
OHJELMA
TYÖSUOJELUPÄIVÄT
14.–16.2.2023 Scandic Pasila, Maistraatinportti 3, HELSINKI
Tiistai 14.2.
10.00–10.45
Työsuojelupäivien aloitus, esittelyt ja käytännön asiat
Koulutusasiantuntija Tomi Engström, Jyty ry
10.45–12.00
Alkoholiriippuvuuden tunnistaminen, puheeksiotto ja alkoholiongelman hoitaminen työyhteisössä
Päihde- ja peliriippuvuusohjaaja, päihdeterapeutti Harri Nyman, Liikaako
Luennon sisältö on alkoholismi sairautena, miten se ilmenee, miten sen tunnistaa, miten ottaa puheeksi ja miten ohjata hoitoon ja millaiseen hoitoon kannattaa ohjata.
Harri Nyman on kokenut kouluttaja, jolla on kyky auttaa muita. Hänen koulutuksensa eivät ole ”kalvosulkeisia” eikä koulutus aiheuta uneliaisuutta.
12.00
Lounastauko
12.45-14.15
Edellinen aihe jatkuu…
Harri Nyman
14.15
Tauko
14.30-15.15
Varhainen välittäminen työpaikalla
Työterveyspsykologi, organisaatiopsykologi ja työterveyspsykologi, Mari Laari, Heltti Oy
Mikä on varhaisen välittämisen malli, miksi se on olemassa ja miten sitä hyödynnetään.
Mitä työkyky tarkoittaa ja miksi siitä pitäisi pitää huolta.
Mitä varhaisen välittämisen malli useimmiten sisältää ja miten sillä tuetaan työkykyä.
Miten työsuojelu tai luottamushenkilöt voivat edistää varhaisen välittämisen toimintamallia organisaatiossaan.
15.15-15.45
Päiväkahvi
15.45- 17.00
Edellinen aihe jatkuu
19.00
Illallinen hotellin ravintolassa
Keskiviikko 15.2.
9.00-12.00
Työhyvinvointikortti-koulutus
Työsuojeluasiantuntija Jari Tuomainen, Aktiivi-Instituutti
Koulutuksen teemoja ovat:
– työhyvinvoinnin näkökulmat, mistä hyvinvointi koostuu?
– työhyvinvointi johtamisessa, johtamalla työhyvinvointia
– työyhteisön toiminta, toimiva työyhteisö
– terveys ja työkyky
– mitä teemme seuraavaksi?
Tässä koulutuksessa luodaan yhteinen käsitys työhyvinvoinnista ja konkretisoidaan sitä voimavarojen, kehittämistarpeiden, työhön liittyvien roolien ja vastuiden sekä lainsäädännön kautta. Koulutus on osallistavaa ja vuorovaikutteista. Saat uusia ideoita ja intoa rakentaa omaa ja työyhteisösi hyvinvointia.
Koulutuksen tavoitteena on käynnistää kehittämisprosesseja työpaikalla ja lisätä yhteistyötä sekä jäsentää rooleja ja vastuita. Koulutukseen liittyy ennakkotehtävä. Aineistot ja keskustelut päivän aikana auttavat jatkokehitystyössä työpaikan arjessa.
Työhyvinvoinnilla voidaan vaikuttaa sairauspoissaoloihin, henkilöstön viihtyvyyteen ja tuottavuuteen. Hyvinvoiva henkilöstö auttaa näin rakentamaan yrityksen menestystä. Työhyvinvointikortti®-koulutus antaa selkeän kuvan työhyvinvoinnin kokonaisuudesta sekä jäsentää eri toimijoiden roolit ja vastuut. Koulutus luo yhteisen käsityksen ja pohjan työpaikan työhyvinvoinnin kehittämiseksi yhdessä.
Päivän oppimasi asiat kerrataan. Koulutuksen ja kertauksen suoritettuasi saat haltuusi Työhyvinvointikortin, jonka myöntää Työturvallisuuskeskus.
12.45
Työhyvinvointikortti-koulutus jatkuu
14.45
Päiväkahvi
15.15-17.00
Työhyvinvointikortti-koulutus jatkuu…
Torstai 16.2.
09.00-10.00
Ajankohtaista työsuojelusta
Koulutusasiantuntija Tomi Engström, Jyty ry
10.15–12.15
Työntekijän päihdeongelma ja oikeudelliset neuvot
Lakimies, Katariina Sorvanto, KataKoski Oy
Juridiset vinkit, kun päihteiden käyttö häiritsee työntekoa.
Päihdeongelmat aiheuttavat monenlaista haittaa, myös työyhteisöissä. Päihdeongelmia kuitenkin myös piilotellaan ja vähätellään paljon. Niihin tarttumista viivytellään usein.
Kuinka päihdeongelmien kanssa milloinkin olisi parasta toimia? Mitkä ovat työnantajan oikeudet ja velvollisuudet? Entä työntekijän?
12.15
Lounastauko
13.00-15.00
Oikeudelliset keinot työuupumustilanteissa
Lakimies, Katariina Sorvanto, KataKoski Oy
Jaksamisen juridiikkaa
Stressiä, stressiä, stressiä… ja uupuminen. Kasautuvia tehtäviä, kehnoja tuloksia ja vajavaista vuorovaikutusta. Vaikka työuupumus ei ole sairaus, siihen liittyy vakavankin sairastumisen riski.
Mikä neuvoksi ja kuinka tämän kielteisen kierteen syvenemisen voisi välttää jo ennalta tai ainakin katkaista heti alkuunsa? Entä jos se ei onnistu ja ajaudutaan tilanteeseen, jossa työkyky on menetetty? Mistä tietää, mikä johtuu työstä ja mikä muusta? Mitä eroa näillä tilanteilla on, kun käytännön kysymyksiä ratkotaan?
Työnantajalla on vastuu ja velvollisuus tarjota työntekijöilleen mahdollisimman terveellinen ja turvallinen työ. Niin kohtuullisten tavoitteiden, oikeudenmukaisesti jaettujen työtehtävien kuin myös työympäristön ilmapiireineen pitäisi tukea tätä. Työnantajan on tarkkailtava tilanteita ja johdettava työskentelyä – tarvittaessa toimintatapoja muuttaen – myös silloin, kun valtaa ja vastuita on jaettu paljon työntekijöille.
15.00
Työsuojelupäivien päättäminen ja koulutuksen päätöskahvit
Osallistumisoikeus
Koulutukseen ovat oikeutettuja osallistumaan ”Henkilöstön edustajan koulutus”.
pääluottamusmies, luottamusmies, työsuojeluasiamies / työsuojeluyhdyshenkilö tai vastaavassa asemassa oleva sekä työsuojelutoimikunnan jäsenet ja varajäsenet. Osallistumisoikeus palkalliseen koulutukseen saattaa hieman poiketa yksityisellä, kirkon ja AVAINTES aloilla. Palkalliseksi hyväksytyt koulutukset löydät sivun vasemmasta laidasta kohdastaHuomaa, että sairauslomalla, vuorotteluvapaalla tai muulla palkallisella tai palkattomalla vapaalla oleva ei voi osallistua palkalliselle kurssille koulutukseen.
Kustannukset
Liitto maksaa muiden palkalliseen koulutuksen oikeutettujen koulutuspaketin (ohjelman mukaiset ruokailut, majoitus 2hh, ohjelma) ja matkat. Matkat maksetaan Jytyn matkustusohjesäännön mukaan. Poikkeavista matkustustavoista on etukäteen sovittava koulutussihteerin kanssa.
Liitto kustantaa edellisen yön majoituksen, mikäli joutuisit lähtemään kotoa ennen kello 5.00. Mainitse tästä ilmoittautumisen yhteydessä / sovi asiasta koulutussihteerin kanssa hyvissä ajoin.
Yhden hengen huoneen lisä on 52,50 €.
Lisätietoja
Koulutuksen käytännön järjestelyistä ja ilmoittautumisista lisätietoja antaa koulutussihteeri Päivi Närhi, puhelin 020 789 3748 tai sähköposti etunimi.sukunimi@jytyliitto.fi
Ohjelmasta lisätietoja antaa koulutusasiantuntija Tomi Engström, puhelin 020 789 3726 tai sähköposti etunimi.sukunimi@jytyliitto.fi
Ilmoittautumiset
Ilmoittautuminen tapahtuu Jässärin kautta.