Jyty: Strejkvarningar för den privata socialservicebranschen

Fackförbundet Jyty har gett två strejkvarningar för den privata socialservicebranschen tillsammans med Fackförbundet Pro. Till den första strejken hör daghem och till den andra strejken hör vårdhem. Jyty har i förhandlingarna för socialservicebranschen krävt löneförhöjningar som ligger på minst samma nivå som välfärdsområdenas och kommunernas.

Genom strejkvarningarna vill Jyty sätta fart på de avstannade förhandlingarna i socialservicebranschen, så att man uppnår en lösning om löneförhöjningarna så snart som möjligt. Utöver strejkvarningarna är i socialservicebranschen ett övertids- och skiftbytesförbud redan i kraft.

Den första strejken i daghem 23–24.5.2023

Till daghemmens strejk hör allt arbete, som utförs vid de verksamhetspunkter för småbarnspedagogiken, vilka är nämnda i bilagan, och där man följer kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen. Strejken som pågår i två dygn berör arbetspass som börjar från tisdagen 23.5.2023 kl. 00.01 till onsdagen 24.5.2023 kl. 23.59. Arbetsnedläggelsen pågår till slutet av det avslutande arbetspasset.

Utanför arbetsnedläggelsen avgränsas uppgifter, som kräver arbetstagarens fortsatta och omedelbara närvaro på grund av kundens hälsotillstånd, och som är nödvändiga att utföra för att förhindra risk för kundens liv.

Den andra strejken i vårdhem 23–27.5.2023

Till vårdhemmens strejk hör allt arbete, som utförs vid de serviceboendeställen med verksamhet dygnet runt, vilka är nämnda i bilagan, och där man följer kollektivavtalet för den privata socialservicesektorn. Strejken som pågår i fem dygn börjar tisdagen 23.5.2023 kl. 00.01 och slutar lördagen 27.5.2023 kl. 23.59.

Utanför arbetsnedläggelsen avgränsas uppgifter, som kräver arbetstagarens fortsatta och omedelbara närvaro på grund av kundens hälsotillstånd, och som är nödvändiga att utföra för att förhindra risk för kundens liv.

Strejkunderstöd betalas till medlemmar som omfattas av strejken

Fackförbundet Jyty betalar strejkunderstöd till sina medlemmar som omfattas av strejken som verkställs av förbundet, och Jytys förbundsstyrelse bestämmer beloppet. Om beloppet och ansökningsanvisningarna för strejkunderstödet informeras senare närmare tidpunkten för strejken. Ansökningsanvisningarna för strejkunderstödet läggs senare också på Jytys webbsidor.

Läs mer om strejkanvisningarna:

Tilläggsinformation för media:

Ordförande Jonna Voima, tel. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Tilläggsinformation för medlemmar:

1. Förtroendemännen (kontaktuppgifterna får du från din förening)
2. Regionbyråerna (i ditt eget område)

Följ förhandlingarna:

Jyty är ett fackförbund, vars medlemmar verkar i kommunsektorn, välfärdsområden, privata sektorn, organisationer och församlingar. Medlemmarnas största branscher är sekreterar-, administrations-, specialist- och ict-arbete, ungdoms- och organisationsarbete, social- och hälsovårdsbranschen, biblioteksbranschen samt fostran och utbildning. Fackförbundet Jyty är medlemsförbund i STTK.

Asiasanat: