HUS:s beslut av skära ned på stödtjänsterna äventyrar den yrkesövergripande vårdkedjan och i sista hand patientsäkerheten, bedömer Fackförbundet Jyty slutresultatet för HUS:s samarbetsförhandlingar.
HUS berättade på torsdagen om slutresultatet av samarbetsförhandlingarna, genom vilka man strävar efter inbesparingar på 50 miljoner euro. Som en följd av besluten säger HUS upp 280 arbetstagare. Uppsägningarna riktar sig speciellt mot administrations- och stödtjänstepersonalen.
– Dylika nedskärningar visar på en fullständig oförståelse av stödtjänsternas betydelse. Patientvården är ett yrkesövergripande samarbete: i en fungerande vårdkedja har varje människa sin egen viktiga plats, säger Jytys ordförande Jonna Voima.
– Utan kunnande stödtjänster, såsom avdelningssekreterare, lokalvårdare, instrumentvårdare eller patienttransportörer försvagas patientvårdens kvalitet och säkerhet, tillägger Voima.
HUS har inte kunnat påvisa att det skulle finnas produktionsmässiga skäl för en personalnedskärning av stödtjänsterna, alltså att arbetsmängden skulle ha minskat.
– Med andra ord utförs samma stora arbetsmängd i fortsättningen med en betydligt mindre personal. Uppgifter förs över till andra yrkesgrupper, såsom vårdpersonalen. En följd av detta är att det finns allt mindre tid för patientarbetet, konstaterar Voima.
I HUS har man under flera år arbetat för att bland annat vårdpersonalens arbetsbörda underlättas så att uppgifter som inte är direkt patientvård överförs till exempelvis en avdelningssekreterare. Som en följd av inbesparingarna skrotas detta utvecklingsarbete.
– Situationen är väldigt allvarlig, för redan på grund av sparåtgärderna detta år är det brist på personer som utför stödtjänsteuppgifter. Inbesparingar har gjorts genom att exempelvis minska nästan hundra avdelningssekreterare. Det finns inte längre något att minska från, påpekar Jytys koordinerande huvudförtroendeman Anne Siivonen.
Siivonen är väldigt orolig för hur HUS:s arbetstagare ska orka.
– Arbetsmängden ökar och de som utför arbetet minskar. Belastningen ökar i alla yrkesgrupper, också den mentala belastningen när man inte har information om framtiden. Utsikten är förtvivlad, för man fruktar att inbesparingarna inte slutar med detta, beskriver Siivonen.
Jytys huvudförtroendeman Tuuli Urpela efterlyser politiskt ansvar i situationen.
– De massiva sparåtgärderna är en följd av den åtstramande situationen i välfärdsområdena. HUS får ingen direkt finansiering från regeringen trots de fastställda specialansvaren, säger Urpela.
På grund av ramfinansieringen kan HUS inte klara av alla sina lagstadgade uppgifter.
– Också ledningen i sammanslutningsstyrelsen i HUS har medgett att man på grund av sparåtgärderna inte får den icke-brådskande specialsjukvården på en nivå som lagen förutsätter, påpekar Urpela.
Tilläggsinformation:
Jytys ordförande Jonna Voima, tel. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fiJytys koordinerande huvudförtroendeman Anne Siivonen, HUS, tel. 050 427 0230, anne.siivonen@hus.fiJytys huvudförtroendeman Tuuli Urpela, HUS, tel. 040 746 1238, tuuli.urpela@hus.fi
Jyty är ett fackförbund, vars medlemmar verkar i kommunsektorn, välfärdsområdena, den privata sektorn, organisationer och församlingar. Medlemskapets största branscher är sekreterar-, förvaltnings-, specialist- och ict-arbetet, ungdoms- och organisationsarbete, social- och hälsovårdssektorn, biblioteksbranschen samt fostran och utbildning. Fackförbundet Jyty är medlemsförbund i STTK.