Jyty berättar 5 orsaker till varför regeringens förslag till reform av upphandlingslagen haltar – ”ger utrymme för arbetsvillkorsshoppande”

Enligt Fackförbundet Jyty skulle en reform av upphandlingslagen försvåra verksamhetsförutsättningarna för den offentliga sektorns in house-företag, öka anskaffningskostnaderna och försvaga arbetstagarnas position.

Fackförbundet Jyty motsätter sig regeringens förslag om förändring av upphandlingslagen, eftersom den
1) försvårar den offentliga sektorns anskaffningar från sina egna in house-företag,
2) ökar anskaffningsenheternas kostnader,
3) lockar till arbetsvillkorsshoppande och försvagar på så sätt arbetstagarnas position,
4) ökar reglering samt
5) äventyrar högklassiga offentliga tjänster.

Enligt Jyty är regeringens förslag om förändring av upphandlingslagen problematiskt speciellt på grund av det s k minimiägarandelskravet: en aktör i den offentliga sektorn, såsom en kommun, skulle i fortsättningen kunna köpa tjänster från sitt in house-företag utan konkurrensutsättning bara om det äger minst 10 procent av företaget.

Med in house-företag avses företag som ägs av kommuner, samkommuner, välfärdsområden eller staten och av vilka ägarna kan köpa exempelvis ekonomiförvaltnings-, ikt-, städ-, mat- och avfallshanteringstjänster utan konkurrensutsättning i enlighet med upphandlingslagen.

– Förslaget är speciellt svårt för små kommuner, som inte har möjlighet att skaffa en 10 procents ägarandel i stora in house-företag. De skulle i anskaffning av stödtjänster hamna i en ineffektiv och dyr konkurrenscirkus eller flytta dessa tjänster tillbaka i sin egen verksamhet, konstaterar Jytys ordförande Jonna Voima.

I värsta fall skulle en fortsatt priskonkurrens för tjänsteproducenterna skapa ett tryck att få ner kostnaderna genom att dumpa förhållandena och arbetssäkerheten för arbetstagarna.

– Upphandlingslagförslaget ger utrymme för arbetsvillkorsshoppande. Exempelvis har de stora in house-företagen för ekonomi- och personalförvaltning följt branschens normalbundna kollektivavtal, alltså Avainarbetsgivarnas kollektivavtal. I den privata ekonomiförvaltningssektorn för sin del finns inget i kraft varande allmänbindande kollektivavtal, som alla arbetsgivare som verkar i branschen måste följa, säger Jytys intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara.

I Jyty anser man att minimiägarandelskravet i upphandlingslagen klart försvårar kommunernas och välfärdsområdenas verksamhet och fungerande tjänstestrukturer.

– Dessutom för man med detta onödigt regleringen längre än EU-regleringen förutsätter, anmärker Maarianvaara.

– Regeringens mål med sitt förslag är att säkra högklassiga offentliga tjänster. I många kommuner är dock slutresultatet sannolikt det motsatta, tillägger Voima.

Läs mer:

Tilläggsinformation hos Jyty:

Jytys ordförande Jonna Voima, tel. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi
Jytys intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara, tel. 040 968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi

Fackförbundet Jyty – För att ditt arbete är viktigt
Jyty är ett fackförbund som samlar många olika branscher, och vars medlemmar arbetar i kommunsektorn, välfärdsområdena, privata sektorn, organisationer och församlingar. Vi främjar våra medlemmars lönenivå, arbetshälsa och utveckling i arbetslivet samt erbjuder skydd i alla skeden av arbetslivet. Vår uppgift är att bygga ett gott och rättvist arbetsliv – för att ditt arbete är viktigt.

Asiasanat: