Jyty kritiserar det givna lagförslaget om förändring av uppsägningsgrunderna, vilket kan leda till en ökning av direkt diskriminering. Dessutom skulle en rättspraxis som formats under 25 år bli betydelselös som en följd av lagförändringen.
Enligt Jyty skulle regeringens förslag om att lätta på uppsägningsgrunderna möjliggöra uppsägningar på påhittade grunder.
– Förändringarna av uppsägningsgrunderna ökar risken för graviditets- och familjeledighetsdiskriminering, såsom också åldersdiskriminering och diskriminering som sker på grund av hälsotillstånd, säger Jytys intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara.
– Det finns inget behov av en lagförändring. Utöver diskrimineringen skulle lagförändringen öka osäkerheten för anställningar och problem med utkomsten samtidigt som arbetslöshetsskyddet omfattande försvagats, fortsätter Maarianvaara.
Lagförändringen skulle öka den rättsliga osäkerheten på arbetsmarknaden för en lång tid, för uppsägningströskeln bildas först efter en lång tid i och med rättspraxis.
– Det skulle vara svårt att bedöma i vilken situation uppsägningarna är lagliga eller olagliga. Nuvarande rättspraxis har bildats under en period på över 25 år, beskriver Maarianvaara.
Enligt Jytys utlåtande skulle lagförändringen också försvaga jämställdhet mellan könen, för i de mansdominerade branscherna finns det ofta bestämmelser om uppsägning i kollektivavtalen, medan lagförändringen träffar de kvinnodominerade branscherna direkt.
Enligt Jyty är förändringarna för arbetslagstiftningen och arbetsmarknaden i Orpos regeringsprogram i väldig obalans och i stor omfattning försvagande för arbetstagarnas position. På basen av regeringsprogrammet har man inte heller kunnat eller velat bedöma helhetseffekten av de förverkligade förändringarna.
Läs mer om utlåtandet:
Tilläggsinformation:
Intressebevakningsdirektör Jukka Maarianvaara, tel. 040 968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi
Fackförbundet Jyty är ett förbund som samlar många branscher och vars medlemmar arbetar i kommunsektorn, välfärdsområdena, privata sektorn, organisationer och församlingar. Våra medlemmar verkar i bl a räddningsuppgifter, i förvaltnings-, specialist-, och ikt-arbete, i social- och hälsosektorn, som lantbruksavbytare, i ungdomsarbete, i bibliotek samt i fostrings- och utbildningsuppgifter. Vår uppgift är att konstruera ett gott och rättvist arbetsliv – för att ditt arbete är viktigt.