Regeringen har 8.12 till riksdagen gett ett lagförslag om grundande av välfärdsområden samt arrangerande av social- och hälsovård och räddningsväsende. Lagarna träder i kraft stegvis, en del 1.7.2021 och de sista 1.1.2023.
Fackförbundet Jytys ordförande Jonna Voima betonar att välfärdsområdes- samt social- och hälsovårdsreformen innebär extremt omfattande organisatoriska och tjänstearrangemangsmässiga förändringar. Som en följd av dem kommer år 2023 ungefär 172 000 personer från över 300 kommuner eller samkommuner att överföras som arbetstagare till välfärdsområdena.
”Samarbetsorgan bör grundas för välfärdsområdenas verksamhet redan i beredelseskedet på basen av nuvarande kommunhuvudavtalare och på alla beredelsenivåer så fort som möjligt. Personalens deltagande i beredelserna inverkar i hög grad på att man lyckas skapa en lyckad och fungerande helhet. Det hur personalen med sina representanter deltar i förändringen inverkar bevisligen på arbetshälsan, resultatet samt tjänsternas kvalitet”, påpekar Voima.
Jytys ordförande anser att bland annat hälsovårdstjänsterna bör behållas som en intakt helhet på grund av patientsäkerheten och därtill hörande dataskydd och principen för affärsöverlåtelse bör nå alla de enheter, vilkas arbetsgivare byter på grund av reformen. ”Därför bör stödtjänsterna inte skiljas från de övriga hälsovårdstjänsterna”, anmärker Voima.
Harmoniseringen av personalens löner, något som under den senaste tiden varit på tapeten, är enligt Voima inte frivillig för arbetsgivaren, utan en plikt, för vilken man bör förbereda sig också ekonomiskt och reservera tillräckligt mycket pengar för. Löneharmoniseringens förhandlingsparter har varit KT Kommunarbetsgivarna och huvudavtalsorganisationerna som representerar arbetstagarna. Också i fortsättningen bör löneharmoniseringen bibehållas hos ovan nämnda parter.
Ett klart missförhållande i lagförslaget är enligt Voima principen för en begränsning av affärsöverlåtelsen, vilken gäller bara personalen som sköter stödtjänster och vars arbete till minst hälften hör till hälsovården och som överförs till välfärdsområden, dessas koncerner eller samfund underställda välfärdsområdena.
Det är också viktigt att notera att affärsöverlåtelsen inte berör kommunernas bolag, i vilka en betydande del av speciellt stödtjänstpersonalen arbetar. ”Det är väldigt oroande att överföringsprinciperna för personalen gällande reformen inte gäller alla stödtjänstsarbetstagare, och därför inte heller principerna för affärsöverlåtelse.”
Jytys ordförande Jonna Voima betonar att arrangemangen som krävs för reformen måste förberedas i god tid i samarbete med välfärdsområdena, kommunerna och representanter för deras personal. I detta fall borde lagen om samarbete mellan arbetsgivare och personal i kommunen utvidgas att gälla även för välfärdsområdet. Dessutom borde tillämpningsområdet för övrig kommunal anställningslagstiftning utvidgas att gälla för välfärdsområdets personal.
Tilläggsinformation:
Jytys ordförande Jonna Voima, tel. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi
Jyty är ett fackförbund, vars medlemmar verkar i kommunbranschen, den privata sektorn, organisationer och församlingar. Medlemmarnas största branscher är sekreterar-, administrations- och ikt-arbete, ungdoms- och organisationsarbete, social- och hälsovårdsbranschen, biblioteksbranschen samt fostran och utbildning. Fackförbundet Jyty är medlemsförbund i STTK.